Пациентът с имплантиран чип в мозъка вече движи мишка с ума си

Снимка: Кадър Youtube

Пациентът с имплантиран чип в мозъка вече движи мишка с ума си

Снимка: Кадър Youtube
Сподели

Първият пациент – човек с имплантиран мозъчен чип от „Нюралинк“ (Neuralink) изглежда се е възстановил напълно и е в състояние да управлява компютърна мишка, използвайки мислите си. Това каза основателят на стартъп компанията Илън Мъск, цитиран от Ройтерс.

„Има добър напредък и

изглежда пациентът се е възстановил напълно –

без неблагоприятни ефекти. Той е в състояние да движи мишка по екрана само с мисъл“, съобщи Мъск в социалната медийна платформа „Екс“, известна преди като „Туитър“.

Предприемачът каза още, че от „Нюралинк“ се опитват да подтикнат пациента да произведе възможно най-много кликвания с бутона на мишката. Компанията успешно имплантира чип на първия си пациент миналия месец, след като през септември получи одобрение за набиране на хора за изпитвания.

Изследването използва

робот за хирургично поставяне на имплант

за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, която контролира намерението за движение, пише БТА. От компанията допълниха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си.

Илън Мъск има големи амбиции за „Нюралинк“. Той твърди компанията ще улесни бързото хирургическо поставяне на своите чипове за лечение на заболявания. Сред тях са затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Тя беше оценена на около 5 милиарда долара миналата година. Въпреки това обаче беше изправена пред многократни призиви за проверки по отношение на протоколите ѝ за безопасност.

Актуално

Избрано за вас