Посетителите на музей могат да разговарят с експонати чрез изкуствен интелект

Снимка: J. Garget

Посетителите на музей могат да разговарят с експонати чрез изкуствен интелект

Снимка: J. Garget
Сподели

Посетителите на природонаучен музей ще могат да провеждат двупосочни разговори с изложените животни с помощта на генеративен изкуствен интелект (ИИ).

Музеят по зоология към Университета в Кеймбридж в Англия е избрал 13 екземпляра за разговорите. Сред тях са изчезналата нелетяща птица додо, скелети на нарвал и син кит, червена панда и хлебарка.

Помощник-директорът Джак Ашби заяви, че целта е да се привлекат хората към природния свят.

Посетителите ще сканират с телефоните си QR код в близост до експонатите, за да започнат разговор с всеки екземпляр. Едномесечният експеримент започва от 15 октомври. Това съобщи BBC.

Ашби добави: „Любопитни сме да видим дали това ще проработи и дали разговорите с животните ще променят отношението на хората към тях. Например дали хлебарката ще бъде по-харесвана, когато гласът ѝ бъде чут?“

Той описва проекта като

„невероятна възможност за хората да изпробват нова технология“

в музейна среда, като експонатите ще могат да общуват на повече от 20 езика.

Съоснователят на музея Гал Занир заяви, че посетителите ще бъдат насърчавани да задават въпроси. „Отговорите ще бъдат съставени от симулирана гледна точка на животното“, като се използват научни познания и уникалните характеристики на вида.

Снимка: J. Garget

Според „Nature Perspectives“, създадена от завършилите магистърска програма по природозащитно лидерство в университета в Кеймбридж, хората се чувстват по-свързани с машините, когато разговарят с тях.

Това ги вдъхновило да приложат същия принцип към природата – да ѝ дадат глас, за да „засилят връзката ни с природния свят и да обърнат апатията към загубата на биоразнообразие“, се казва в съобщението.

Г-н Занир заяви: „Доколкото ни е известно, никой друг музей не предлага такъв тип потапяне в природата, взаимодействие от първо лице с природни обекти/екземпляри“, което позволява „пряк диалог от първо лице със самите животни“.

„Целта ни е да приложим този трансформиращ подход в широк мащаб. От обществена ангажираност и образование до научни изследвания, представяне на природата в правни процеси, формиране на политики и други“, добави той.

Други екземпляри, участващи в проекта, включват мозъчен корал, пеперуда червен адмирал, лиофилизиран платипус, изкопаем скелет на гигантски ленивец, череп и рога на гигантски елен и др.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас