Срив в системата? AI търсачката на Google предлага рецепти с лепило и бензин

Снимка: state.gov

Срив в системата? AI търсачката на Google предлага рецепти с лепило и бензин

Снимка: state.gov
Сподели

Новата функция за търсене с изкуствен интелект на Google е критикувана, че предоставя хаотични и неточни отговори. Нейният експериментален инструмент „AI Overviews“ е посъветвал някои потребители, търсещи как  сиренето да залепва по-добре за пицата им, да използват „нетоксично лепило“.

Отговорите, генерирани от AI на търсачката, също така са казвали, че геолозите препоръчват на

хората да ядат по един камък

на ден.

Говорител на Google заяви пред BBC, че това са „изолирани примери“. Някои от отговорите изглежда са били базирани на коментари в Reddit или на статии, написани от сатиричния сайт The Onion. Те бяха широко осмивани в социалните медии.

От Google обаче настояват, че функцията като цяло работи добре.

„По-голямата част от търсенията с

изкуствения интелект предоставят висококачествена информация

с линкове за по-задълбочено търсене в интернет“, категорични са те.

Това не е първият случай, в който компанията се сблъсква с проблеми със своите продукти, задвижвани от изкуствен интелект. През февруари тя беше принудена да спре своя чатбот Gemini, който беше критикуван. Предшественикът на Gemini – Bard, също имаше катастрофален старт.

През април Google започна да изпробва AI прегледи в резултатите от търсенето за малък брой влезли в системата потребители от Обединеното кралство. В средата на май пусна функцията за всички потребители в САЩ по време на годишното си представяне за разработчици. Тя използва изкуствен интелект за предоставяне на обобщение на резултатите от търсенето, така че на потребителите

да не се налага да прелистват дълъг списък с уебсайтове,

за да намерят търсената от тях информация.

По данни на компанията за проследяване на уеб трафика Statcounter търсачката на Google заема над 90 % от световния пазар. Тя все още е от основно значение за начина, по който компанията печели.

Много експерти от бранша са съгласни, че

по-целенасоченото търсене, базирано на изкуствен интелект, е пътят напред.

Защо да преглеждате страници с резултати от търсачки и реклами, за да намерите информация, ако чатботът може да ви даде един-единствен, окончателен отговор? Това, разбира се, би било полезно единствено ако отговорите са достоверни и не застрашават здравето ви.

В един озадачаващ пример репортер, който потърсил в Google дали може да използва бензин, за да сготви по-бързо спагети, получил отговор „не… но

можете да използвате бензин, за да направите пикантно ястие“

и му била дадена рецепта.

Конкурентните фирми се сблъскват с подобен отпор заради опитите си да вкарат повече инструменти за изкуствен интелект в своите продукти, насочени към потребителите.

Британският орган за защита на данните проверява Microsoft, след като тя обяви, че в новата гама компютри с изкуствен интелект ще се появи функция, която ще прави непрекъснати скрийншоти на онлайн активността.

Производителят на ChatGPT OpenAI пък беше обвинен от холивудската актриса Скарлет Йохансон, че е използвал глас, подобен на нейния, за своя нов чатбот.

Актуално