Сътресенията в OpenAI продължават, ръководни фигури напуснаха

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomber/Getty Images

Сътресенията в OpenAI продължават, ръководни фигури напуснаха

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomber/Getty Images
Сподели

Компанията създател на ChatGPT – OpenAI – преминава през поредна вълна от сътресения на мениджърско ниво заради опит за концентрация на власт в ръцете на Сам Алтман.

Трима от директорите на OpenAI подадоха оставка едновременно. Междувременно Reuters съобщи, че организацията ще се преструктурира в посока на по-силен контрол на търговското звено.

Главният технологичен директор Мира Мурати, вицепрезидентът по научните изследвания Барет Зоф и главният директор по изследванията Боб Макгрю

обявиха в един ден решението си за напускане на компанията.

Мурати обяви, че подава оставка, за да „отвори време и пространство за свои собствени проучвания“. Тя е в OpenAI от 2020 г., като за кратко беше избрана за главен изпълнителен директор в края на 2023 г. В миналото тя е работила за компанията за виртуална реалност Leap Motion и за Tesla.

Въпреки че се твърди, че раздялата с директорите се е случила по взаимно съгласие, масовото напускане на топ мениджъри съвпадна с изтичането на вътрешна информация. Те касаят предстоящи големи промени в управлението на OpenAI. Изглеждат като

демонстрация на несъгласие с посоката на развитие на компанията под Сам Алтман.

OpenAI e особен тип партньорство между оригиналната организация за научно развитие на изкуствения интелект и търговско дружество, което има за цел да генерира печалба от продажбите на ChatGPT.

Без приходите от второто звено –

OpenAI твърди, че не е имала възможност да се развива в огромните си мащаби

и да привлича специалисти на най-високо ниво, пише „Булевард България“.

Водещият принцип е, че nonprofit структурата трябва да има контрол върху всички решения за бъдещето на продукта. По този начин ще може  да гарантира, че той ще отговаря на идеята за „безопасен и полезен AI в полза на човечеството“.

Затова и разпределяната печалба за акционерите и служителите е умишлено ограничена и всички приходи над тавана на дивидентите се влага само в изследователска дейност.

Днес OpenAI вече привлича милиарди долари от инвеститори, включително от Microsoft. Потенциалната му пазарна оценка

може да стигне до 150 млрд. долара през 2024.

Организацията обаче харчи пари с невъобразимо темпо. Конфликтът между „идеалните“ и комерсиалните цели зад ChatGPT се превърна в сериозен проблем още през 2023.

Сайтът The Information съобщава през юли, че

OpenAI може да излезе на загуба от 5 млрд. долара през 2024 г.,

защото бърза да увеличи техническата инфраструктура, нужна за поддръжката на AI-моделите ѝ.

Според Reuters nonprofit-бордът на OpenAI ще продължи да съществува и да притежава миноритарен дял в търговската компания. Той обаче повече няма да може да контролира вземането на решения в нея.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман ще получи за първи път и собствени дялове в собствеността на търговското звено. Според източниците на агенцията – вече се правят опити да се вдигне съществуващия таван за изплащане на печалби.

Алтман е смятан за един от най-успешните мениджъри в технологичната индустрия в последните години. Опитът за „преврат“ срещу него през 2023 г. беше преобърнат само за няколко дни. Тогава Microsoft застана зад него като главен изпълнителен директор. По онова време Мира Мурати беше в групата на опозиционерите срещу решенията на Алтман, но впоследствие помогна за връщането му и остана в екипа му повече от година.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас