Как OpenAI помага за брейнсторминга

Как OpenAI помага за брейнсторминга

Сподели

Чатботът на OpenAI стана изключително популярен с бързото си и екстремно развитие, което ни свари неподготвени. Е, признайте си, със сигурност сте изпробвали този нов инструмент

да разведрите обстановката на парти,

или пък просто да се позабавлявате, когато ви е скучно. Но чатботът на OpenAI има много повече качества, които бихме могли да използваме за работа, особено в процеса на брейнсторминг. 

Имайте предвид, че инструментът понякога дава неправилни отговори, така че подходете към чатбота със здравословен скептицизъм. Уверете се, че сте проверили отново всички източници, които цитира, за да се уверите, че те наистина казват това, което AI мисли, че казва, или ако изобщо съществуват. Освен това

ChatGPT се обучава на данни, които не са напълно актуални

Най-добре е да запазите въпросите си за спортни резултати, работно време на ресторанти и филми за гледане за Google или новия Bing.

Намерете ясна отправна точка

Само защото е включен алгоритъм, не означава, че всичко се променя в процеса. Добрият брейнсторминг започва със силна предпоставка. Намерете своя основен въпрос или тема за изследване.

Задайте на чатбота куп кратки въпроси в бърза последователност. А какво се случва, ако създадете по-дълги? Експериментирайте, за да видите дали получавате по-добри отговори от въпрос, съставен от един, или пък да речем – три реда.

Поддържайте вашите въпроси постоянни

Задавайте един и същи въпрос отново и отново, с малки корекции, за да видите как реагира чатботът. Колкото повече питате, толкова по-вероятно е да попаднете на отговор, който да изглежда нов или особено полезен.

Списък с примери

Опитвате се да изготвите списък с какъв багаж ви е необходим за пътуването ви? Или може би търсите разумен отговор на гневни имейли от вашия шеф? Попитайте ChatGPT за примери как би изпълнил тези задачки-закачки. Макар че тези практически опити с AI е малко вероятно да ви дадат завършен продукт, внимавайте за полезни концепции и структури, които са в основата на отговорите на чатбота.

Останете непредубедени относно потенциалните приложения

Избягвайте да разглеждате AI като единствено средство за работа. Разбира се, брейнстормингът с изкуствен интелект може да помогне на служителите в офиса. Но също така може да помогне на тийнейджър да измисли идеи за дневника си. Или баба и дядо, които обмислят кои нови зеленчуци да отгледат в градината си в задния двор. Защо да ограничаваме възможностите? Независимо от темата, поиграйте си с чатботове и следващият ви брейнсторминг ще бъде още по-ползотворен.

Актуално

Избрано за вас