Изкуственият интелект ни помага да създаваме изображения, докато си мислим за тях

Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект ни помага да създаваме изображения, докато си мислим за тях

Снимка: Pixabay
Сподели

Във водещите японски лаборатории за изследвания в областта на изкуствения интелект се слага началото на една нова епоха. Учени успяха да разработят технология, която позволява на изкуствен интелект (ИИ) да пресъздава изображения, обработвайки сигнали от човешкия мозък, съобщи Киодо.

По време на експеримента изследователски екип от Националния институт за квантови науки и технологии е

записвал мозъчни сигнали на хора,

гледащи изображения на обекти и пейзажи, пише БТА. На участниците в експеримента са били показани около 1200 различни изображения. Мозъчната активност е била анализирана с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

Същите изображения са били качени в базата данни на ИИ, който е имал за задача да се научи да ги свързва с мозъчните сигнали.

Предишни проучвания вече показаха, че изображенията, наблюдавани от хора, могат да бъдат

възпроизведени на базата на мозъчните сигнали

с помощта на ядрено-магнитен резонанс. По този начин обаче се възпроизвеждат само ограничен кръг изображения. Сега японски учени са разработили програма, която преобразува мозъчните сигнали в числови стойности, въз основа на които обученият изкуствен интелект пресъздава изображенията.

Най-близо до реалността е било пресъздадено изображение на леопард с ясно очертани уста, уши и окраска на козината.

Според учените тази технология може да се използва при разработване на комуникационни устройства и би спомогнала за изучаване на човешките халюцинации и сънища.

Актуално

Избрано за вас