Тейлър Суифт се завърна триумфално в TikTok

Снимка: ASHOK KUMAR/TAS24/GETTY IMAGES/TAS RIGHTS MANAGEMENT

Тейлър Суифт се завърна триумфално в TikTok

Снимка: ASHOK KUMAR/TAS24/GETTY IMAGES/TAS RIGHTS MANAGEMENT
Сподели

Музиката на Тейлър Суифт се завърна отново в платформата TikTok.

Певицата, която притежава авторските права върху записите си заради сделка от 2018 г., сключена с Universal, може да контролира къде се предоставя работата ѝ.  Много други изпълнители нямат подобна власт. Нейното завръщане в платформата се подготвя от известно време, според Financial Times и Sky News.

Ходът ѝ подчерта силата, която музикантите притежават върху собствените си творби. А завръщането на най-голямата музикална звезда в платформата подчерта значението на

TikTok за артистите като един от най-големите двигатели

на откриването и популяризирането на музика, предаде dir.bg. Много от песните на Тейлър като You Belong With Me и Cruel Summer отново са достъпни за потребителите. Музиката, принадлежаща на други изпълнители на Universal обаче все още не е пререгистрирана.

Припомняме, че през януари гигантът Universal Music изтегли песни на свои изпълнители, включително Риана и Ариана Гранде, позовавайки се на спор за лицензиране. Причината, която се изтъкна тогава, бе, че много артисти се оплаквали от неадекватни заплащания на авторски възнаграждения от TikTok.

Същия месец гигантът Universal заяви в отворено писмо, че платформата гради бизнес, базиран на музика,

без да плаща справедлива стойност

за музиката.

„TikTok се опита да ни изнуди да приемем сделка на стойност по-малка от предишната, далеч по-малка от справедливата пазарна стойност и неотразяваща експоненциалния им растеж“. Големите музикални компании получават авторски възнаграждения от платформи за стрийминг и социални медии. Universal обаче твърди, че  предложила да плаща „ставка. Тя е малка част от размера на тази, която плащат големите социални платформи със сходно положение“, гласи част от него.

Актуално

Избрано за вас