TikTok ще се мери с Instagram, пуска приложение за снимки на пазара

Снимка: Pixabay

TikTok ще се мери с Instagram, пуска приложение за снимки на пазара

Снимка: Pixabay
Сподели

TikTok ще се изправи срещу конкурента си в социалните мрежи Instagram, като пусне приложение за споделяне на снимки. Компанията заяви, че работи по „специално пространство“ за изображения и текст.

Някои потребители вече са получили известия, в които се казва, че техните публикации със снимки ще бъдат споделяни в новото приложение „TikTok Notes“. Това важи за случаите, в които те изрично не са посочили, че не желаят.

Това е най-новият пример за това, че фирмите за социални медии имитират взаимно продуктите си. През 2020 г. Instagram пусна Reels, инструмент за видео, подобен на TikTok.

„Феноменът на

подражанието се разпространява в социалните медийни платформи“,

заяви Майк Проулкс. Той е директор на изследванията в анализаторската фирма Forrester пред BBC.

Според него, когато имитаторските функции са направени добре, те „се изплащат“. Така например Instagram копира Snapchat с функцията си „Stories“. Той обаче посочи, че подобен ход на Twitter е завършил с неуспех, така че няма гаранция за успех.

Фокусът на Instagram върху превръщането на Reels в по-централна част от приложението преди това разочарова някои потребители.

Ким Кардашиян и Кайли Дженър бяха сред тези, които споделиха петиция, призоваваща към промени в платформата, които изглежда промотират Reels над другите функции на приложението през 2022 г. След отзвука Instagram се отказа от промените.

TikTok твърди, че

дизайнът на приложението Notes не е завършен,

нито е потвърдена датата на пускане.

Известията, получени от някои потребители, предполагат, че приложението ще позволява на потребителите да качват или споделят фотопостове. Понастоящем те са функция на приложението TikTok и позволяват на хората да публикуват поредица от изображения със звуци и филтри.

Скрийншоти на известието показват, че потребителите на TikTok могат да се откажат от споделянето на техните публикации на снимки в приложението.

Консултантът в областта на социалните медии Мат Навара заяви, че не смята, че друго приложение за споделяне на снимки е нещо, от което

потребителите на социалните медии отчаяно се нуждаят.

Тези твърдения се появяват в труден момент за компанията. САЩ приемат законодателство, което може да доведе до забрана на TikTok. Условието, за да не се стигне до това, е китайският ѝ собственик да я продаде в рамките на шест месеца след приемането на закона.

„Пускането на Notes като отделно приложение би било отклонение в стратегията на TikTok. Досега тя включваше нови функции директно в основното приложение. Има смисъл предвид настоящия регулаторен и потребителски контрол“, каза Жасмин Енберг, главен анализатор на социалните медии в Insider Intelligence.

„Остават малко места, на които тя няма силна позиция, и споделянето на снимки е едно от тях“, добави тя, цитирана от БТВ.

Според експерти

най-добрият начин за развитие на TikTok може да бъде да копира това, което Meta направи

със своя конкурент в Twitter – Threads, където се осланя силно на съществуващата потребителска база на Instagram.

„Но подобно на Threads, ключът ще бъде създаването на достатъчно убедително преживяване, което да ги накара да останат в TikTok Notes отвъд първоначалния фактор на любопитство“, добави той.

Актуално

Избрано за вас