Възможно ли е нова технология на Мъск да превъзхожда естественото човешко зрение?

Снимка: X

Възможно ли е нова технология на Мъск да превъзхожда естественото човешко зрение?

Снимка: X
Сподели

Изследователи критикуват милиардера Илън Мъск за обещанието му, че неговата технология за мозъчни импланти ще може да осигури на пациентите по-добро зрение от това на нормалния човек, пише Tuko.

Мъск отдавна твърди, че компанията му Neuralink работи върху импланти, които могат да възстановят зрението на слепи хора. През март той съобщи на 190-те си милиона последователи в X, че продуктът ще се нарича „Blindsight“.

Той заяви, че този експеримент вече работи при маймуни и добави: „Първоначално разделителната способност ще бъде ниска като ранните графики на Nintendo, но в крайна сметка

може да надмине нормалното човешко зрение.

Йоне Файн, професор по психология във Вашингтонския университет, заяви, че това е „опасно да се казва“. Той е съавтор на статия, публикувана в списание Scientific Reports. В нея са използвани „виртуални пациенти“, за да се симулира как биха могли да работят такива импланти. В материала се твърди, че въздействието на такъв тип експерименти вероятно ще бъде ограничено от човешката биология.

Снимка: X

Според експертите идеята на Мъск се основава на погрешната предпоставка,

че зрението с висока разделителна способност може да бъде създадено
чрез имплантиране на милиони малки електроди в зрителната кора –

областта на мозъка, която обработва информацията, получена от окото. „Инженерите често мислят, че електродите произвеждат пиксели, но това просто не е начинът, по който работи биологията“, казва тя в изявление.

Тя каза, че учените дори не са близо до откриването на правилния невронен код при сляп човек – което означава, че въздействието на имплантите ще бъде ограничено.

„Слепотата не прави хората уязвими, но ослепяването в края на живота може да направи някои хора такива“, каза тя. „Така че, когато Илън Мъск казва неща от рода на „това ще е по-добро от човешкото зрение“, това е опасно“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас