Зукърбърг се извини на семействата на деца, тормозени във Facebook

Снимка: Bloomberg

Зукърбърг се извини на семействата на деца, тормозени във Facebook

Снимка: Bloomberg
Сподели

Съжалявам за всичко, което сте преживели. Инвестираме толкова много и ще продължим да полагаме усилия в цялата индустрия, за да сме сигурни, че никой няма да мине през същото. Това заяви изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг по време на изслушване в Конгреса на САЩ по повод безопасността на децата онлайн, пише „Гардиън“.

Изпълнителният директор на „Snap Inc“ Евън Шпигел изрази съболезнования на родителите, чиито деца са имали достъп до наркотици в Snapchat. Семействата на повече от 60 тийнейджъри заведоха дело в края на 2023 г. срещу „Snap“ за предполагаемо

улесняване на закупуване на дрога

от техните деца, загинали от свръхдоза.

„Много съжалявам, че не успяхме да предотвратим тези трагедии. Работим много усилено, за да блокираме всички думи за търсене, свързани с наркотици, на нашата платформа“, каза Шпигел.

Зукърбърг и Шпигел бяха сред петимата ръководители, които бяха повикани в Конгреса за изслушване, озаглавено Големите технологии и онлайн кризата със

сексуалната експлоатация

на деца. Присъстваха и други главни изпълнителни директори, включително Линда Якарино от X ( Туитър), Шоу Зи Чу от TikTok и Джейсън Ситрон от „Discord“.

По време на изслушването Марк Зукърбърг заяви, че Меtа е въвела повече от 30 специално насочени за защита на децата инструмента през последните осем години. Те включват контроли, които позволяват на родителите да определят времеви ограничения за използване на приложението. Освен това, те могат да проверят кого следват децата им и с кого се ангажират онлайн. Той добави, че са

инвестирани 20 милиарда долара за безопасност и сигурност

от 2016 г. насам и са наети около 40 000 души за справяне с подобни проблеми.

На изслушването присъстваха семейства, членуващи в група, наречена „Родители за безопасно онлайн пространство“. Техните деца са загинали по причини, свързани със социалните медии. Голяма част от тях са станали жертва на тормоз, подбуждане към самоубийство, свръхдози от лекарства, закупени онлайн. Други са пострадали от участие в масови онлайн „предизвикателства“, пише „Площад Славейков“.

Междувременно Меtа отчете рекордни приходи за последното тримесечие на 2023 г. – 40,1 млрд. долара. Сумата далеч задминава прогнозите на „Уолстрийт“ и се дължи най-вече на подем в дигиталната реклама. Към края на 2023 г. активните потребители на Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger наброяват 3,98 млрд.

Актуално

Избрано за вас