Акварел от корицата на първото издание на „Хари Потър“ се продава на търг

Илюстрация: Томас Тейлър

Акварел от корицата на първото издание на „Хари Потър“ се продава на търг

Илюстрация: Томас Тейлър
Сподели

Акварел от корицата на първото издание на  том първи от сагата „Хари Потър“ ще бъде предложена на търг в Ню Йорк., пише БТА. Той ще се проведе тази сряда(26.06) . Наддаването ще започне при първоначална цена от около половин милион щатски долара, съобщи АФП.

През 1997 г. 23-годишният илюстратор Томас Тейлър, който работи в книжарница за детска литература в Кеймбридж, Великобритания, е ангажиран да нарисува акварел за корицата на „Хари Потър и Философският камък“. Тя излиза  на пазара в Лондон на 26 юни 1997 г.

Илюстрация: Томас Тейлър
Това първо издание е отпечатано в тираж от 500 броя.

След 27 години, седем тома, филми, пиеса и видеоигра, сагата на британската писателка Дж. К. Роулинг отчита продажби от поне 500 милиона екземпляра и е преведена на 80 езика. Томас Тейлър е един от първите читатели на ръкописа на първия том. Това става по настояване на британския издател Бари Кънингам от малкото издателство „Блумсбъри“, обясни за АФП Калика Сандс, специалист по книгите в аукционна къща „Сотбис“, организатори на търга на 26 юни.

Първоначалната оценка на оригиналния акварел е между 400 000 и 600 000 щатски долара.

„Това е първото визуално представяне на магичния свят на Хари Потър, с неговите кръгли очила, белег и шал, как се качва на влака за Хогуортс, каза Сандс.

През 1997 г. Дж. К. Роулинг и Томас Тейлър са напълно неизвестни и малцина биха се обзаложили на успеха на първия „Хари Потър“. От първоначалния тираж около 300 екземпляра са разпространени в библиотеки. Само за няколко месеца славата на книгата, която се предава от уста на уста, я превръща в легенда.

Снимка: awesomebookawards.com
„Вълнуващо е да видя картината, белязала началото на кариерата ми, десетилетия по-късно все така сияйна“,

каза Томас Тейлър, цитиран в прессъобщение на „Сотбис“. Той изразява радостта си от факта, че неговото произведение вече е „емблематичен образ“ на малкия магьосник. През 2001 г. илюстрацията бе продадена за пръв път на цена от 85 750 британски лири (около 108 500 щатски долара по настоящия курс).

Акварелът ще бъде предложен на търга в сряда заедно със стари ръкописи и редки издания на гиганти в британската и американска литература от 19-и и 20-и век. Сред тях са произведения на  Артър Конан Дойл, Чарлз Дикенс, Франсис Скот Фитцджералд, Едгар Алън По. Тези книги са част от изключителната колекция на американския хирург и библиофил д-р Родни Суантко, починал на 82 години през 2022 г.

Последвайте ни в:

Актуално