Дж. К. Роулинг няма да прости на актьорите от „Хари Потър“ за подкрепата им за транссексуалните

Снимка: People

Дж. К. Роулинг няма да прости на актьорите от „Хари Потър“ за подкрепата им за транссексуалните

Снимка: People
Сподели

Писателката Дж. К. Роулинг обяви, че няма да прости на актьорите, участващи в екранизацията на поредицата „Хари Потър“ дори ако се извинят, след като подкрепиха транссексуалните хора, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА.

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън

за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Актьорите се обявиха в тяхна подкрепа, след като Роулинг се изказва срещу смяната на пола, отбелязва ДПА.

Снимка: Facebook

Изявлението на писателката е по повод доклад на д-р Хилари Кас, според който липсват достатъчно проучвания и доказателства за ефекта от употребата на хормони и други средства, използвани при смяна на пола при деца.

Живеещата в Шотландия Роулинг написа отговор на публикация в X (Twitter), предполагаща, че Радклиф и Уотсън биха се чувствали по-добре, ако знаят, че ще получат прошка.

„Известни личности, които подлагат на риск постигнатото от движението за правата на жените и използват платформите си, за да приветстват смяна на пола при деца,

могат да запазят извиненията си за травмираните хора и уязвимите жени“,

написа Роулинг.

Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън е сред защитниците на Дж. К. Роулинг, наричайки я „модерна светица“ на конференция на консерваторите в Канада през тази седмица. Според него

повечето хора са съгласни с възгледите на авторката на „Хари Потър“.
Снимка: Wire Images

От 2019 г. Роулинг е обект на критики заради вижданията си за трансджендър хората, включително от страна на почитателите си. През юни 2020 г. Радклиф, който играе в осемте филма от поредицата „Хари Потър“, направи изявление през ЛГБТ организация за борба със самоубийствата на хора с различна сексуалност, в което заяви, че „трансджендър жените са жени и всяко различно твърдение

руши идентичността и достойнството“.

Радклиф каза още, че Роулинг е „безспорно“ отговорна за поведението си. През ноември 2022 г. Радклиф обяви, че е срещал много трансдеца, идентифициращи се с Хари Потър.

Ема Уотсън, която изигра ролята на Хърмаяни Грейнджър, и Рупърт Гринт, който изигра Рон Уизли в същата поредица, както и Еди Редмейн, участвал в поредицата „Фантастични животни“ по произведения на Роулинг, също говориха по темата в този период.

Снимка: People

Уотсън написа серия постове в X (Twitter) през юни 2020 г. „Трансхората са тези, които твърдят, че са. Заслужават да живеят живота си, без да бъдат постоянно разпитвани и да им се казва, че не са това, което казват“, гласеше една от публикациите на Уотсън.

По-рано през този месец Роулинг се обърна към шотландската полиция с призив да я арестува за език на омразата. „Не съм в страната, но ако съм написала нещо, което противоречи на новия закон за омразата, може да ме арестувате, когато се върна“, каза писателката.

Актуално

Избрано за вас