Българите четат повече книги, предпочитат романтика и крими

Снимка: Pixabay

Българите четат повече книги, предпочитат романтика и крими

Снимка: Pixabay
Сподели

Интересът на българите към книгите все повече нараства. Това заяви Василка Ванчева от Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ (АБК). Според нея издателският бизнес у нас вече се възстановява от проблемите, предизвикани от пандемията. Като доказателство тя посочи, че през миналата година една от големите вериги книжарници отчита ръст на продадените книги (с 16 на сто) спрямо предходния период.  В отговор на въпрос какви са предпочитанията на четящите българи експертът посочи, че традиционно много хора предпочитат криминална литература, продължава и търсенето на романтични романи. Според нея най-хубавото е, че през последните години расте непрекъснато интересът към българските автори. Мнозина

търсят и мемоари, най-вече на наши сънародници,

но и на известни световни личности. Според Ванчева малко по-различни са предпочитанията на младите хора, пише БТА. По думите ѝ сред тях най-популярно е фентъзито. Освен това – тийнейджърите проявяват интерес и към криминалните романи.

Като сериозен проблем за издателите и библиотеките у нас Ванчева посочи това, че държавата продължава да не изпълнява стандартите за комплектоване на библиотечните фондове. Тя бе категорична, че проектното финансиране в тази сфера не е добър вариант. Ако една библиотека не си направи добре проекта и не получи средства за нови книги, всъщност това не вреди толкова на нея, а на хората в съответното населено място.

Експертът допълни, че стандартът е този, който всъщност определя на колко население колко броя книги трябва да бъдат осигурени годишно. Това обаче не се изпълнява. Тя каза още, че остава открит и проблемът с училищните библиотеки.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас