България се включва в Лондонския панаир на книгата

Снимка: olympia.london

България се включва в Лондонския панаир на книгата

Снимка: olympia.london
Сподели

За първи път България ще има собствен щанд на едно от най-големите изложения за книги – Лондонския панаир на книгата. Това става ясно от съобщение на Българския културен институт в Лондон.

България е получила възможност за участие за първи път в 53-годишната история на панаира на книгата в британската столица. Георги Господинов, който беше награден с „Букър“ за „Времеубежище“ през 2023 г., ще участва в програмата на българския щанд заедно със преводачката на романа Анджела Родел.

На 12 март тя  ще представи и най-новия си английски превод на книгата на Вера Мутафчиева„Случаят Джем“.

„Страхотна новина! За

първи път в най-новата ни история

България ще има свой собствен щанд на второто по значимост (след Франкфурт) книжно изложение в Европа – това в Лондон“, пише издателят Манол Пейков във Facebook.

Tой определя като „важен исторически жалон“ фактът, че българските издателства и автори ще могат да участват в Лондонския панаир на книгата. Пейков отдава заслугата за този пробив на директора на Българския културен институт Светла Дионисиева. Именно тя е ръководила инициативата и процеса по кандидатстване.

Изложението ще се проведе между 12 и 14 март 2024 г., съобщи „Булевард България“. Българският щанд ще бъде 20 кв.м., с места за срещи и рафтове за книги, и ще се разполага на втория етаж в зала Olympia в Кенсингтън.

Актуално