Чрез роман Евгени Черепов е „Извън обхват“

Снимка: Facebook

Чрез роман Евгени Черепов е „Извън обхват“

Снимка: Facebook
Сподели

Извън обхват“ е роман на автора Евгени Черепов. Ще бъде представен в барПетък“ на 12.03. от 19:30 часа.

Сюжетът поставя въпроса за

стоенето встрани от глобалното ускорeние,

за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство, за общуването между поколения, далечни по разбиранията си за съвременния свят.

Чрез книгата авторът има за цел да даде повече гледни точки на това

кои сме ние съвременните българи,

особено тези, които не живеят в столичния град:

„Обожавам фини градски романи, из които бродят авторефлексивни интелектуалци. „Извън обхват“ не е такъв обаче. В него дадох глас повече на съвременните „чичовци“, обсъждащи смело света от малкото си провинциално пространство извън обхвата на модерния свят“.

Книгата успява да срещне обикновените хора, там където са лишени от средството, с което казваме, че днес сме се сраснали – телефонът. Той липсва в една хижа. И хората нямат друг избор, освен да комуникират сами със себе си и с останалите. Там, където трябва да се срещнат различни характери и разбирания за глобални проблеми.

Романът трябва да е и малко добавено безвремие, „декамеронско“ отпускане на душата насред чумата на 21. век – ускорението. Темпото на творбата е умишлено забавено, за да бъде в резонанс с тази цел.

Аналоговата снежна хижа трябва да утеши

личните драми на героите

и да провери основанията за съществуване на няколко различни поколения българи. За да могат, когато реалността ги привика обратно долу във всекидневието им, да следват собствения си път:

Опитите ми за уважителни препратки към „Вълшебната планина“ на Томас Ман, „Идиот“ на Достоевски и други класически литературни произведения са изпълнени „тъй както умея“ и целят да изпитат възможно ли е вписването на тези провинциални български характери в многоликата карта на човешкия свят и в сложния метатекст на доста различното ни отпреди 20-30 години съвремие. Сложно формулирано оправдание за радостта на лентяя, с която киснах с часове в този роман“.

Снимка: Фейсбук

 

Романът изгражда красив и чувствен образ на съвременния учител, запазил в себе си романтичния и лиричен поглед към света и заобикалящата ни атмосфера. Това е Добрев. Пръв той ще открие красотата в белия сняг и тя ще му припомни за някоя литературна творба.

Евгени Черепов е роден през 1981 г. в Стара Загора. Автор е на многобройни разкази, публикувани в „Литературен вестник“, „Литературен глас“, „Сега“, „КапиталLight“, електронните списания „Литератерун клуб“ и „Литернет“. Автор е и на романа „Добавено лято“ и с него получава номинация за наградите „Елиас Канети“ и „Южна пролет“.

Актуално

Избрано за вас