Деца рисуват картини по текстове от фентъзи книга

Снимка: Анита Кръстева

Деца рисуват картини по текстове от фентъзи книга

Снимка: Анита Кръстева
Сподели

От 21.03. до 31.03.2024 г по инициатива на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ ще се проведе изложбата „Фантастични светове“. Тя ще бъде представена в  галерия „Контраст“ и ще включва оригинални графики на илюстрациите на книгата за деца и юноши „Филип и Пясъчният кораб“ на художничката Станислава Гетова, както рисунки на учениците от школата по рисуване „Смокини“ към НЧ „Алеко Константинов 1897“.

Творбите на децата ще са интерпретации по текстове от фентъзи историята. Замисълът на проекта е да се постигне

симбиоза между визуалното творчество и литературата

и най-вече – приобщаване на широк кръг деца и младежи към изобразителното изкуство.

Допълнително ще се организират две отворени творчески ателиета в галерия „Контраст“ на 23.03. и 30.03.2024 г. Те ще се състоят от две части – информационно-дискусионен модул с лектор и практически художествени задачи. Ателиетата са с вход свободен за деца, младежи и възрастни.

Инициативата е с

благотворителна кауза.

Част от приходите от изложбата и книгите са в подкрепа на НЧ „Алеко Константинов 1897“. Те ще бъдат използвани за възстановяване и реновиране на сградата на читалището. Автор на графиките и книгата е художничката Станислава Гетова. Тя е ръководител на Школа по рисуване „Смокини“ към НЧ „Алеко Константинов 1897“.

„Филип и Пясъчният кораб“

е фентъзи книга, която разказва историята на момче и неговите приключения в страната Лебагрия. То загубва дядо си и се налага да намери своето място в света. Пътувайки в посока пустинята Ищаб, постепенно се справя със скръбта от загубата на близък човек. Намира и нов приятел – лекаря и учен Пук. Междувременно среща и странни животни и растения, сблъсква се с несгоди и заживява в къща наречена „Пустинният кораб“.

Дали четиринадесетгодишният Филип ще намери нов дом? Кой в крайна сметка ще се окаже неговият благодетел Пук, който е създател на странни създания – мутанти? Дали Дървото с хилядата души ще помогне на момчето да открие баща си? Ще успее ли Птицата-ловец на сънища да върне съня на един много важен и за Филип, и за Пук, човек?

Романът ще отговори на тези въпроси и ще зададе нови, за да ни накара да мислим, да чувстваме и да мечтаем в синхрон с героите от историята.

Школа Смокини е създадена през 2018 г. с цел да подготвя ученици за специализираните художествени училища в София. Постепенно се разраства и към нея се прибавят детска група и група за възрастни. В първите си години, дом на школата е езикова школа Бритиш Лаб. През 2022 г. тя работи в сътрудничество с НЧ „Алеко Константинов 1897“ и се помещава в Ателието на културната институция. През 2023 г. „Смокини“ организира конкурс „Моето читалище Алеко Константинов“ и изложба. С нея се отбелязват 160-годишнината от раждането на Алеко Константинов.

Ръководител на школата е Станислава Гетова – Смокини. Тя е завършила Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София. Бакалавър е по Анимационно кино към НБУ и магистър по „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Станислава има зад себе си множество участия в общи и

самостоятелни изложби, илюстратор е на детски книги

от американски и български автори, както и на своята собствена книга за оцветяване Urban Stories. Обича да преподава не само защото е събрала много практическо знание и опит в областта на изящните изкуства, но и защото вярва, че

всеки има нужда от подадена ръка

в развитието на таланта си. Вярва също така, че изкуството ни дава радост и прави живота ни по-смислен.

Народно читалище Алеко Константинов – 1897 се създава само месеци, след като спира да тупти сърцето на талантливия български писател, сатирик и общественик – демократ. През този един век съществуване чрез активното дело на десетки родолюбиви българи от София и квартал „Подуене“,  читалището изгражда свои традиции в библиотечната, художествено – творческата, музикалната и езиково – образователната дейност.

Из „Летописната книга на читалището“ откриваме, че през 1914 г. управителният съвет на читалището взима решение да се изгради собствена сграда. При особена тържественост – с рота юнкери от Военното училище, се полага основният камък на сегашното място.

По време на изложбата „Фантастични светове“ ще бъде представена и самата фентъзи книга „Филип и Пясъчният кораб“. 

Актуално

Избрано за вас