Георги Господинов и Анджела Родел – носители на наградата „Рицар на книгата“

Георги Господинов и Анджела Родел – носители на наградата „Рицар на книгата“

Сподели

Писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, които спечелиха международната награда „Букър“ с книгата „Времеубежище“ през месец май миналата година, са сред носителите на наградите „Рицар на книгата“ за 2023 г. Отличията се присъждат от асоциация „Българска книга“ (АБК) и бяха връчени на церемония в The Steps в София на 23 април.

„И двамата съжаляват, че не могат да бъдат тук в този момент. Рицарите на книгата не идват с огън и меч, идват с думи.

Рицарите на книгата са преди всичко донкихоти.

Мисля, че те и двамата точно в този смисъл биха разбрали и приели наградата“, каза Биляна Курташева, която прие призовете от името на Господинов и Родел.

В категорията за библиотека или библиотекар бе отличена Университетската библиотека на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Наградата сред училищата и учителите бе присъдена на Средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен.

В категорията за медии и журналисти отличени бяха Евгения Чаушева, Димитър Стоянович, Георги Милков, „Книговище“ и детската платформа „Вижте“. Всички те са получили равен брой гласове от членовете на асоциацията, каза председателят на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева.

Всеки един от нас, който е тук, е рицар на словото. Всеки днес има празник и този празник не е формален“, каза Алексиева по повод Международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април. „Ние сме тук, защото искрено вярваме, че

с книгите можем да променяме света

и можем да градим бъдеще“, допълни Десислава Алексиева.

„Книгата е тази, която обичаме всички, събрани тук. Книгата е тази, която води нашите деца, нашите ученици, развива тяхната четивна грамотност, създава невероятни умения и ги прави хора. Хора, разбиращи и ценящи доброто, ценящи хубавото, ценящи красивото“, каза заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. Тя прие грамота за партньорството на Министерството на образованието и науката в кампанията на АБК „Походът на книгите“.

Грамота от името на Столичната община получи Яна Генова, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“. „Ще продължим да помагаме книгите в София да стигат по-бързо и по-видно до гражданите на града“, отбеляза тя.

Благодарствени грамоти получиха още от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), фондация „Глобални библиотеки – България“, Дома на културата „Искър“, „Книговище“, както и участници в кампанията „Походът на книгите“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас