Goodreads отличи най-добрите книги за 2023 г.

Снимка: goodreads.com

Goodreads отличи най-добрите книги за 2023 г.

Снимка: goodreads.com
Сподели

Най-голямата читателска платформа Goodreads провежда своите награди за най-добрите книги за годината за 15-и пореден път. Те се избират пряко от читателите. В това издание своя глас са дали над 5,87 млн. потребители.

Сред отличените автори има утвърдени имена като Стивън Кинг, Т. Дж. Клун, Емили Хенри, както и такива, добили популярност през 2023 г.

„Yellowface“ от Р.Ф. Куанг

Американския писател Р.Ф. Куанг печели голямата награда за най-добър художествен роман.

„Yellowface“ разказва история за самата книжна индустрия, като засяга теми за расизма, разнообразието и културното присвояване.

Куанг е позната на българския пазар с фентъзи поредицата „Войната на маковете”. По-рано тази година излезе и друг неин фентъзи роман – „Вавилон: Тайна история“.

Снимка: JOHN PACKMAN; COURTESY HARPER COLLINS
 „Четвърто крило“ от Ребека Ярос

Една от най-нашумелите нови книги в социалните мрежи е „Четвърто крило“. Популярността ѝ и носи наградата в категорията за най-добро романтично фентъзи.

Действието книгата се развива в Четвърто крило – брутален елитен военен колеж за драконови ездачи, Книгата проследява историята на Вайълет – дъщеря на високопоставен генерал, която се учи как да стане ездач на дракон.

„Холи“ от Стивън Кинг

Тази година „кралят на ужасите“ се завръща с нова история за Холи Бигни. Той е частен детектив, който трябва да разкрие страшната истина около изчезването на няколко души в град от Средния запад.

Романът е определян като симбиоза между изследване на характера, трилър и поучителна история.

„Happy Place“ от Емили Хенри

Емили Хенри повтаря миналогодишния си успех. Нейната най-нова книга отново е избрана в категорията за любовен роман.  Това е третата поредна победа на автора в наградите на Goodreads.

Този път тя ѝ е присъдена за „Happy Place“. Творбата разказва за двойка, която се е разделила преди месеци, но се споразумява да се преструва, че все още е заедно по време на годишната си ваканция с най-добрите си приятели.

Снимка: DEVYN GLISTA ST. BLANC STUDIOS
„Weyward“ от Емилия Харт

Weyward е описван като умела вариация на историческия роман. Той проследява живота на три отчаяни жени в три различни, но свързани времеви нишки – през 1619, 1942 и 2019 г. Историята на Харт се преплита във времето, за да разкаже една история за женската сила.

„Жената в мен“ от Бритни Спиърс

След оспорвана конкуренция в тази категория читателите на Goodreads са оценили най-високо мемоарите на поп звездата Бритни Спиърс.

В тях тя за първи път разказа историята на живота и кариерата си. В нея можем да прочетем и за трудните години, в които тя беше под попечителството на своя баща.

Автобиографията на Спиърс е събрала близо 132 хил. гласа подкрепа. Тя задминава мемоарните книги на други известни личности. Сред тях са мемоарите на британския принц Хари, Парис Хилтън и Памела Андресън.

Снимка: Gallery Books
„The Housemaid’s Secret“ от Фрейда Макфадън

Фрейда Макфадън печели първата си награда на Goodreads с „Тайната на прислужницата“ – продължението на „Прислужницата“, която миналата година беше номинирана в същата категория.

В новия роман героинята в историята Мили Калоуей попада в ситуация, изпълнена с високо напрежение и обрати.

„Зад прага на ада“ от Лий Бардуго

Лий Бардуго отново е на върха с последния си роман „Зад прага на ада“.

Книгата е продължение на „Деветия дом“, която спечели наградата на Goodreads в категорията през 2019 г.

„In the Lives of Puppets“ от Т.Дж. Клун

Т.Дж.Клун преразказва приказката за Пинокио. Тя обаче се развива в XXI век и дори отвъд него, където човек живее съвместно с роботите. Американският автор е познат на българския пазар с „Шепотът под вратата“ и „Къщата в лазурното море“.

Снимка: downthebookjar.com
Шах и мат“ от Али Хейзълууд

Али Хейзълууд се прочу в последните години с писането на любовни романи за възрастни. Тази година тя издаде книга и за по-младите читатели.

„Шах и мат“ разказва историята на шахматистката Малори Грийнлийф, която използва стратегиите от шаха и в играта на живота. Романът е изпълен с много хумор, неочаквани обрати и разбира се – романтика.

Али Хейзълууд вече е позната у нас на своите книги „Хипотеза за любов“, „Любов и неврони“ и „Любов на теория”.

„Divine Rivals“ от Ребека Рос

Авторът на поредицата „Бунтът на кралицата“ успя да създаде същински фурор в TikTok с най-новата си книга „Divine Rivals“. Действието в нея се развива в един фентъзи свят с отмъстителни богове, ужасите на войната и силата на любов, пише „Булевард България“.

„Poverty, by America“ от Матю Дезмънд

Носителят на наградата „Пулицър“ Матю Дезмънд печели тазгодишната награда за най-добра нехудожествена книга.

Той задава някои дълбоко неудобни въпроси за бедността в Съединените щати и дава нови аргументи защо тя продължава да съществува. Според него – останалите се възползват от нея.

Снимка: Barron Bixler
„The Wager“ от Дейвид Гран

Журналистът Дейвид Гран представя кървавата съдба на един британски военен кораб. Това е разтърсваща история за корабокрушения, оцеляване и жестокост, която е разкрита след намеса на военния съд.

Гран е известен на българските читатели със своите книги „Изгубеният град Z“ и„Убийците на цветната луна“.

„Being Henry: The Fonz…and Beyond“ от Хенри Уинклър

Комедиантът и носител на „Еми“ Хенри Уинклър е успял да разсмее най-много читатели с книгата си „Being Henry: The Fonz…and Beyond“.

В тези дълбоко замислени мемоари актьорът споделя за последиците от славата и за борбата да намериш себе си по особено забавен начин.

Актуално

Избрано за вас