Известен италиански писател представя книгата си у нас

Фото кредит: picture alliance / dpa

Известен италиански писател представя книгата си у нас

Фото кредит: picture alliance / dpa
Сподели

На 1 декември от печат излиза  „Скъпи Пиер Паоло“. Книгата представлява интимен, наситен с разкрития и завладяващ със своята откровеност сборник, издаден по повод

100-годишнината от рождението на Пиер Паоло Пазолини.

Той е един от най-радикалните, противоречиви и „неудобни“ италиански кинематографисти и несъмнено един от най-видните артисти на XX век.

Книгата ще бъде представена в София лично от автора –  Дача Мараини. Това ще се случи на 6 декември от 18:30 ч. в рамките на Софийския международен литературен фестивал.

Пиер Паоло Пазолини – гениалният режисьор, сценарист, поет, журналист и драматург, оживява в спомените и сънищата на своята близка приятелка Дача Мараини. Самотни разходки из дюните на морския бряг, неуморни пътешествия в една все още дива и трудно достъпна Африка, страстни дебати по обществено-политически теми, поезия и късчета живот, догадки за неразкритото и до днес убийство на големия творец се преплитат в едно общо безвремие.

В книгата присъстват образите на някои от

най-известните италиански интелектуалци и артисти

на двайсети век в живата пулсираща духовна среда, в която самия автор израства и твори.

Дача Мараини е сред най-значимите представителки на съвременната италианска литература и драматургия. Ярка обществена фигура, тя произлиза от аристократичен сицилиански род и е дъщеря на известен антрополог и ориенталист. Прекарва детството си в Япония, където се озовава в тежките условия на следвоенен лагер. След завръщането си в Италия заедно със сподвижници основава литературно списание и се отдава на активно творчество. Тя е един от основателите на Театър „Мадалена“ в Рим и е автор на десетки пиеси.

Сред многобройните ѝ романи, есета и сборници се открояват „Спомени на една крадла“ (1972), „Багерия“ (1993), „Мрак“ (1999) – спечелил награда Стрега. Не по-малко известни са и „Дългият живот на Мариана Укрия“, награден с Кампиело, и  „Киара от Асизи.

Мемоарната книга „Скъпи Пиер Паоло“ излиза през 2022 г. по повод стогодишнината от рождението на Пазолини. Той е създател на безспорни киношедьоври като „Мама Рома“, „Декамерон“, „Кентърбърийски разкази“, „Цветът на 1001 нощ“, „Евангелие по Матея“, „Ястреби и врабчета и „Теорема“.

Фото кредит:  picture alliance / dpa

Актуално

Избрано за вас