Издадоха роман на Здравка Евтимова в САЩ

Снимка: capital.bg

Издадоха роман на Здравка Евтимова в САЩ

Снимка: capital.bg
Сподели

Романът „Той носи моето мълчание“ на българската писателка Здравка Евтимова е издаден в САЩ, съобщи самата тя.

Творбата е издадена от Starship Sloane. Издателството покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари тази година нейният разказ „На Димитър – поет“ събра най-много гласове от писатели, читатели и критици в американската платформа „Critters“ в раздела „Разкази с научнофантастични елементи“.

Предната корица на книгата е създадена от носителя на наградата „Хюго“ за илюстрация Боб Егълтън. Предговорът към романа пък е написан от  друг носител на наградата – британския  автор на научна фантастика Найджъл Съклинг. Дизайнът на книгата е осъществен от носителя на приза „Райслинг“ – поетът Ф. Дж. Бергман, съобщава още Евтимова.

Сюжетът разкрива, че в продължение на хиляди години дефилето Даска в България, е било дом на Самодивите – древни същества, които се стремят да елиминират или понякога да лекуват хора. Известният математик професор Маргарет Стан формулира своя хипотеза по темата.

Според нея самодивите са извънземна цивилизация, която обитава човешкото подсъзнание. Най-могъщият представител на тази цивилизация е Смъртта. Джон Коул, началникът на полицията, е убеден, че хипотезата е вярна. Той е сигурен, че може да открие Смъртта – и знае как да я унищожи.  Това, което Смъртта крие, е много по-различно от всичко, което хората биха могли да си представят, посочва авторът, цитирана от БТА.

„Романът е сюрреалистичен сблъсък между неземен магически реализъм и фолклорен изказ“, пише редакторът на списание Star Line and Simultaneous Times  Жан-Пол Л. Гарние  на задната корица на книгата, разказва Здравка Евтимова.

Според него необичайната история навлиза в дълбините на човешкото съществуване в различните негови форми, но и същевременно разкрива нашия и други светове, окъпани в странното зелено сияние на високи, немислими днес технологии.

Актуално

Избрано за вас