„Джулия“ – нова версия на романа „1984“ на Оруел

Фото кредит: Издателство „Колибри“

„Джулия“ – нова версия на романа „1984“ на Оруел

Фото кредит: Издателство „Колибри“
Сподели

Издателство „Колибри“ предлага на взискателната читателска аудитория романа „Джулия“ – провокативна и убедителна нова версия на емблематичния Оруелов роман 1984, от чиято поява ни делят 75 години.

„Блестящ прочит на 1984 от различна гледна точка“,

„поразителен литературен кавър“, „завладяващ размисъл върху тоталитаризма, пречупен през времето на Оруел и нашето време“. Всичко това може да се каже за романа „Джулия“, получил високи оценки от международната критика.

Джулия, една от героините и в Оруеловия роман, е механик, работи в отдел Художествена литература в Министерството на истината. Познава единствено Океания и докато не среща Уинстън Смит, друг герой от 1984, никога не си е представяла нещо друго.

Джулия е „идеалният гражданин“:

бодра, цинична, винаги с подкуп подръка, тя благочестиво повтаря всеки политически лозунг, без да вярва в нищо. Редовно нарушава правилата, но също така сътрудничи на режима, когато е необходимо. Всички харесват Джулия.

Един ден тя се поддава на някакъв свой странен подтик и предава на Уинстън Смит тайна бележка. От този момент нататък започва удивителното ѝ пътуване из дистопичния свят, в който се развиват незабравимите събития от класическия роман на Оруел. Свят, в който единствената перспектива е липсата на перспектива, а завършекът е завръщане към все същото начало.

Авторът, Сандра Нюман, родена през 1965 г., е нашумяла американска писателка. Има написани шест романа. Номинирана е за наградата „Гардиан“ за първи роман и наградата „Бейлис“ за женска проза. Творчеството ѝ се отличава с феминистка насоченост, като предпочитаната от нея тематика е в областта на дистопичната фантастика. „Джулия“ (2023) е последният ѝ роман, определен като задължително четиво на есента на 2023 г. от списание PEOPLE.

„Джулия“ е бестселър на „Сънди Таймс“, най-добра книга на Esquire тази есен, най-значима нова книга за 2023 г. според „Гардиан“ и най-очаквана книга на LitHub за 2023 година!

Преводът на български е дело на Радосвета Гетова. Романът е в книжарниците от 17 ноември.

Фото кредит: Издателство „Колибри“

Актуално

Избрано за вас