„Изповед“ от Толстой, попаднала под цензура, излиза в ново идание

Снимка: Издателство „Кръг“

„Изповед“ от Толстой, попаднала под цензура, излиза в ново идание

Снимка: Издателство „Кръг“
Сподели

Ново издание на „Изповед“ от Лев Толстой излиза 140 години след публикуването на книгата на руски език. Това съобщава БТА, позовавайки се на издателите от „Кръг“.

В книгата авторът си задава въпроси, свързани с

мястото на вярата в ежедневието,

спазването на християнски норми в отношенията с околните и др. „Роден с благородническо потекло, осиротял рано, взел участие в Кримската война, пожънал нечуван успех с „Война и мир“ и „Ана Каренина“ – в определен момент от живота си

този прославен ум на XIX в. преживява пълен духовен крах.

И като всеки мъдрец започва да изковава свои собствени принципи, правила и философия. За пръв път Толстой изразява новия си светоглед в есето „Изповед“, което пише три години. Макар да го завършва през 1882 г., то се публикува за първи път през 1884 г., защото попада под църковна цензура“, разказват от „Кръг“.

Снимка: Издателство „Кръг“

„Творбата е документално свидетелство за непрестанните, болезнени търсения на един непримирим дух. Те не приключват с последното изречение – обещание за яснота, защото няма как да приключат.

Заветният смисъл не е положен някъде накрая на пътя,

а се състои в самото движение по пътя“, посочва Иван Ланджев за „Изповед“. Думите му са част от послеслов, написан за предишно издание на книгата у нас, а текстът е включен и в настоящето издание.

Дизайнът на кориците е направен от Милена Вълнарова, а преводът отново е на Денис Коробко.

Актуално

Избрано за вас