Най-продавани книги в Южна Корея в момента са на Нобеловия лауреат Хан Канг

Снимка: profimedia.bg

Най-продавани книги в Южна Корея в момента са на Нобеловия лауреат Хан Канг

Снимка: profimedia.bg
Сподели

Южнокорейците се втурнаха към книжарниците, за да се сдобият с копия от произведенията на писателката Хан Канг в родината ѝ. Това случи веднага след като тя неочаквано спечели Нобеловата награда за литература за 2024 г. Самата авторка обаче остана встрани от светлината на прожекторите.

Най-голямата верига книжарници в страната, Kyobo Book Centre, съобщи, че продажбите на книгите ѝ са се увеличили рязко. Като наличностите са били разпродадени почти веднага и се очаква да бъдат дефицитни в близко бъдеще. Това съобщи БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

„За първи път кореец получава Нобелова награда за литература, така че бях изумен“, каза Юн Ки-хьон, 32-годишени посетител на книжарница в центъра на Сеул.

„Южна Корея има слаби постижения в печеленето на Нобелови награди, така че бях изненадан от новината, че (писател на) неанглоезични книги, които са написани на корейски, е спечелил такава голяма награда.“

Скоро след обявяването на наградата в четвъртък, 10 октомври, уебсайтовете на някои книжарници бяха претоварени поради огромния трафик. От 10-те най-продавани в момента книги в Kyobo девет са на Хан.

„Стилът на писане на дъщеря ми е много деликатен, крисави и тъжен“, каза бащата на Хан, уважаваният автор Хан Сон Уон.

„Така че начинът, по който ще преведеш това тъжно изречение на чужд език, ще определи дали ще спечелиш … Изглежда, че преводачът е бил правилният човек, който да преведе уникалния вкус на корейския език“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас