Представят неиздаван роман на Антон Дончев на 19 декември

Снимка: БГНЕС

Представят неиздаван роман на Антон Дончев на 19 декември

Снимка: БГНЕС
Сподели

Неиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен на 19 декември в музей-галерия „Анел“, съобщават организаторите.

Томът е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. За него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева. Тя ще прочете и откъс от книгата. В събитието ще участват още председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, литературният критик Иван Гранитски и поетът Ангел Симеонов.

Книгата  „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“ излиза със съдействието на инженер Любомир Пашов, председател на фондация „Звезди по звездите“.

За това, че Антон Дончев е работил по роман за Вълчан Войвода, Иван Гранитски разказа още в края на 2022 г.

„Той пишеше на ръка и някъде диктуваше.

Когато разчетем и обединим всичко, което е останало от отделните глави, ще видим в каква степен са завършени. Говорих много пъти с него. Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше да работи върху романа“, разказва тогава пред БТА той.

Антон Дончев (1930-2022) е автор на книгите „Пробуждане“, „Време разделно“, „Девет лица на човека“ (1980) и „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“ (1981-1984, в 4 тома). Творческото му портфолио се допълва от  „Странният рицар на свещената книга“ (1998). Сред творбите му се нареждат и  „Легенди за двете съкровища“ (1998), „Николай Рьорих – Ярило слънчицето и бога Агни“ (2002), „Трите живота на Кракра“ (2007), „Сянката на Александър Македонски“ (2015). 

Писал е още творби за деца и юноши, пътеписи, сценарии за игрални телевизионни филми.

През 1987 г. режисьорът Людмил Стайков екранизира романа „Време разделно“. Сценаристи на филма са Людмил Стайков, Георги Данаилов, Михаил Кирков и Радослав Спасов.

Актуално

Избрано за вас