Захари Карабашлиев спечели „Златен лъв“ за „Рана“

Снимка: Асоциация "Българска книга"

Захари Карабашлиев спечели „Златен лъв“ за „Рана“

Снимка: Асоциация "Българска книга"
Сподели

Вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът акад. Николай Денков и министърът на културата Кръстю Кръстев официално дадоха старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата. В същата вече бяха раздадени и наградите „Златен лъв“.

В обръщението си към организаторите и публиката министърът на културата зададе актуалния въпрос – във времена, в които до нас достига грохота на войната,

възможно ли е книгите да ни спасят.

„Знам, че отговорът е „да“! Думите пътуват, минават през границите безпроблемно, достигат до нашите души и ги лекуват като най-доброто лекарство“, каза той.

Официалната церемония по откриването му приключи именно с тържествената церемония по връчването на престижните награди за книгоиздаване „Златен лъв“.

 „Награда за най-добър издателски проект“

спечели книгата „Острови“ от Лиляна и Емилия Дворянови.

на издателство „Изток-Запад“. Статуетката им връчи вицепрезидентът Илияна Йотова. Отличието се присъжда за книга с оригинален замисъл или на такава, която допринася за българската култура.

Снимка: Асоциация „Българска книга“

Критериите са висока стойност на текста  (съдържание и стил), принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн и илюстрации и добро полиграфическо изпълнение.

Носител на приза в категорията „Награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост“ стана издателство „Сиела“ с книгата „Рана“ на Захари Карабашлиев. Наградата връчи премиерът акад. Николай Денков.

Любопитно е, че отличието се присъжда от журналистическо жури за книга, която разглежда важни за обществото проблеми и е предизвикала широк обществен и медиен интерес.

Актуално

Избрано за вас