Панаирът на книгата ще насърчава повишаването на грамотността

Фото кредит: Асоциация "Българска книга"/ Facebook

Панаирът на книгата ще насърчава повишаването на грамотността

Фото кредит: Асоциация "Българска книга"/ Facebook
Сподели

След броени дни започва 50-ото юбилейно издание на Софийското международно изложение на книгите. Панаирът е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация „Българска книга“.

В продължение на една седмица – от 5 до 10 декември,

над 170 издателства ще представят своите най-нови и популярни издания

за деца и възрастни. Посетителите ще могат да избират от повече от 100 000 заглавия. Мотото на юбилейния панаир е „Създаваме истории. Създаваме история“.

Присъстващите ще могат да се запознаят с най-интересното от книжния пазар в България и да се срещнат с автори, илюстратори и преводачи от цял свят. По повод юбилея организаторите са подготвили специални активности и изненади за малките и големи посетители.

„За 50 пореден път имаме Панаир на книгата, което само по себе си е събитие. Панаирът обаче е не просто място, на което сме събрали книги и хора, свързани с книгите и четенето.  Панаирът е част от „Кауза Грамотност“, за която Асоциация „Българска книга“ работи десетилетия наред. При все

по-нарастващите проблеми с неграмотността

е важно да има събития, които доказано обръщат негативните тенденции в четенето. И Панаирът е именно това – изключително ефективен начин за повишаване на нивата на четене, което пък на свой ред е в основата на повишаването на грамотността“, споделя Десислава Алексиева, председател на Асоциация „Българска книга“.

Във връзка с тази кауза  в рамките на Панаира е планирана Кръгла маса, посветена на грамотността и четенето. В нея ще бъдат поканени да се включат институциите и издателствата, които припознават каузата като своя.

Паралелно с Панаира ще се проведат и две от най-престижните събития, посветени на литературата – единайсетото издание на Софийския международен литературен фестивал и седмият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

Специално за фестивалите в България ще пристигнат над

16 водещи имена на съвременната скандинавска и световна литература,

които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.

По време на Панаира Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. Критериите, по които се оценяват номинираните издателства, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура. Категориите са: „Най-добър издателски проект“ и „Издателски проект с най-голяма обществена значимост“.

Фото кредит: Асоциация „Българска книга“

 

Актуално

Избрано за вас