Търсите си книга? New York Times представи ТОП 10 за 2023 г.

Снимка: Pixabay

Търсите си книга? New York Times представи ТОП 10 за 2023 г.

Снимка: Pixabay
Сподели

Броени дни остават до края на 2023 г., което означава, че е дошло времето да представим дългоочакваните класации за най-добри книги, филми и сериали. New York Times представя селекция от 10 творби, оставили траен отпечатък в съзнанието на своите читатели през вече отминаващата година. Всяка книга носи свои собствени история и очарование.

„The Bee Sting”, Пол Мъри

Мъри се завръща триумфално с „The Bee Sting“ – трагикомична история за ирландско семейство, което се бори с кризи. Семейство Барнс – Дики, Имелда, Кас и Пи Джей – са заможен ирландски клан, чието състояние започва да се влошава след финансовата катастрофа през 2008 г. В допълнение към тези общи трудности и четиримата се справят със собствените си демони:

повторното появяване на дълго пазена тайна, изнудване,

смъртта на минала любов, досаден враг, тревожен интернет приятел. Това е книга, която показва невероятната любов и издръжливост на едно семейство в момент, когато светът около тях се разпада.

“Chain-Gang All-Stars”, Нана Куаме Аджей Бреня

Дистопична сатира, в която затворници, осъдени на смърт, се дуелират по телевизията за шанс за свобода, дебютният роман на Аджей Бреня въвлича читателя в битките им. На фона на

разтърсващата любовна история между двама от най-добрите състезатели,

бойните сцени са толкова добре написани, че показват колко лесно можем да приемем един такъв свят,

„Eastbound”, от Мейлис дьо Керангал

Краткият лиричен роман на дьо Керангал, публикуван за първи път във Франция през 2012 г., разказва за млад руски новобранец на име Альоша, който пътува с други войници в транссибирски влак. Настроението е мрачно. След една кавга, неспокоен от заобикалящата го среда, той решава да дезертира. По този начин създава неприятен съюз с цивилна пътничка – французойка. Дьо Керангал описва сибирския пейзаж като „свят, обърнат наопаки като ръкавица, суров, див, пуст”.

”The Fraud”, Зейди Смит

Романът на Смит, базиран на прочут криминален процес от XIX век, в който подсъдимият е обвинен, че се е представил за благородник, предлага

обширна и остра картина на Лондон и английската провинция

и успешно локализира социалните противоречия на епохата в няколко персонажа. Главните са овдовялата шотландска домакиня, която жадно следи процеса, и поробеният в миналото ямайски слуга, който свидетелства в полза на ищеца.

“North Woods”, Даниел Мейсън

Амбициозният, калейдоскопичен роман на Мейсън въвежда читателите през прага на къща в дивата природа на Западен Масачузетс и ни оставя там в продължение на 300 години и почти 400 страници. Една след друга – в раздели, преплетени с писма, стихотворения, текстове на песни, записки от дневник, бележки от медицински случаи, списъци с недвижими имоти, старинни ботанически илюстрации, се запознаваме с обитателите на мястото от колониалните времена до наши дни.

“The Best Minds”, Джонатан Росен

Въз основа на клипове, съдебни и полицейски протоколи, правни и медицински изследвания, интервюта, дневници и трескави писания на приятеля си Майкъл Лаудор –възпитаник на Йейл, намушкал бременната си приятелка, Росен разглежда границата между гениалност и лудост, сложните

политически въпроси, поставени от деинституционализацията

и етичните задължения на общността. „Най-добрите умове“ е мислено изграден, дълбоко обоснован обвинителен акт срещу общество, което дава приоритет на печалбата, бързите решения и щастливия край.

“Bottoms Up and the Devil Laughs”, Кери Хаули

Разказът на Хаули включва фалшификатори, разказвачи на истината, бойци, информатори. В центъра е Риалити Уинър, служител на Агенцията за национална сигурност, която е осъдена по Закона за шпионажа за изтичане на класифицирана информация към The Intercept. Тя е осъдена на 63 месеца затвор. Изследването на Хаули на

неприкосновеността на личния живот

и цифровото наблюдение я отвежда в лошите земи на теоретиците на конспирацията и QAnon. Резултатът е книга, която е завладяваща, мрачно-забавна и некласифицируема.

Fire Weather, Джон Вайант

През 2016 г. бушуващи горски пожари опустошиха Форт Макмъри в канадската провинция Албърта. В книгата си Вайлант описва подробно как е започнал пожарът, как се е разраснал, какви щети е нанесъл – перфектната буря от фактори, довели до катастрофата. Запознаваме се с пожарникари, петролни работници, метеоролози и застрахователи. Истинският главен герой тук е самият пожар: непокорна и ужасяваща сила с ненаситни апетити. Тази книга е едновременно трилър от реалния живот и разказ за случилото се миг по миг.

Master Slave Husband Wife, Илиън У

През 1848 г. Елън и Уилям Крафт, поробена двойка в Джорджия, предприемат дръзко бягство на север, маскирани като болен млад собственик на плантация и неговия роб. Невероятно е, че въпреки близките срещи и решителните ловци на роби,

Крафт успяват да избягат,

обикалят Англия и пишат популярен разказ за пътуването си.

Some People Need Killing, Патриша Еванджелиста

Тази въздействаща книга обхваща най-вече годините между 2016 и 2022 г., когато Родриго Дутерте е президент на Филипините и провежда убийствена кампания на извънсъдебни екзекуции. Подобни убийства зачестиха дотолкова, че журналисти като Еванджелиста, тогава репортер на независимия новинарски сайт Rappler, поддържаха на компютрите си папки, които бяха организирани не по дата, а по час на смъртта.

Актуално

Избрано за вас