10 предложения за филми, които да гледате по Великден

Снимка: The Oxford Magazine

10 предложения за филми, които да гледате по Великден

Снимка: The Oxford Magazine
Сподели

Великден е зад ъгъла и е празник, който има различно значение за различните хора. Той е символ на новорождението и обновление, свързано с християнството или с пролетта. Животът разцъфтява и студената зима отстъпва място на красивата пролет, която може да прекараме с любимите хора. Едно от заниманията, които можете да направите, е да се насладите на филм с приятели, със семейството или дори самостоятелно.

Тук ви представяме

най-добрите филми на великденска тематика

и вдъхновени от празика, с които да направите празничните дни още по-цветни.

„Страстите Христови“ – 2004 г. – режисьор: Мел Гибсън

Великден отбелязва възкресението на Исус Христос три дни след смъртта му на кръст. „Страстите Христови“ се стреми да покаже

как са изглеждали последните часове на онзи петък,

преди Исус да умре. Филмът е библейски епос, който включва графични и смразяващи подробности за предателството, процеса и разпятието, и е брутален, но вдъхновяващ докрай.

 

„A Week Away“ – 2021 г. – режисьор: Роман Уайт

Въпреки че оригиналният хит на Netflix няма нищо общо с Великден, той има всичко общо с това, което празникът представлява. Мюзикъл засяга темите за любовта, състраданието и приемането, без да е излишно назидателен. „A Week Away“ показва историята на тийнейджъри и как проблемният Уил се впуска във вярата си и се влюбва в момиче на църковния летен лагер.

 

„Шоколад“ – 2000 г. – режисьор: Ласе Халстрьом

Не може да има Великден без бонбони. Не може да има бонбони без un peu de chocolat (малко шоколад). Какъв по-добър начин да си го набавиш от Виан, красивата аутсайдерка, чиито сладкиши очароват потиснатите жители и ревностния кмет на малко френско селце. Историята започва по време на Великия пост и продължава до Великден, като през цялото време в нея прозира посланието за доброта и обич.

 

„Великденски парад“/“Easter Parade“ – 1948 г. – режисьор: Чарлз Уолтерс

Този хит от 1948 г. с участието на Джуди Гарланд, Фред Астер и Ан Милър е базиран на популярната едноименна песен на Ървин Берлин, записана през 1933 г. Сюжетът – романтична комедия за мъж, който губи партньорката си за танци и се влюбва в следващата – всъщност е само начин да се премине от един музикален номер към следващия. Така че, ако искате да пеете, танцувате и да се влюбвате, отидете на „Великденския парад“.

 

„Скок-подскок“/“Hop“ – 2011 г. – режисьор: Тим Хил

Филмът е красиво анимиран и има забавен саундтрак. Освен това приказката на Illumination за бъдещия Великденски заек, който изоставя задълженията си, за да стане барабанист, е добър „хип-хоп ура“, за да забавлява децата.

 

„Еретик“/“Come Sunday“ – 2018 г. – режисьор: Джошуа Марстон

В този биографичен филм, базиран на истинска история, Чуетел Еджиофор е в ролята на Карлтън Д’Метриус Пиърсън, световноизвестен християнски служител, който е обявен за еретик, когато отрича съществуването на ада и заявява, че Бог обича всички, включително гейовете. В главните роли са Джейсън Сегел, ЛаКейт Станфийлд, Мартин Шийн и Дола Рашад.

 

Lilies of the Field – 1963 г. – режисьор: Ралф Нелсън


Сидни Поатие е в главната роля на тази драма от 1963 г. за пътешественик, който спира в отдалечена ферма по време на пътуването си на запад и в крайна сметка помага на католическите монахини, които живеят там, да построят църква в пустинята. Всяко време е

подходящо за гледане на класиката на Поатие,

но на Великден е особено подходящо да се наредите на опашката на този носител на „Оскар“, тъй като темите за жертвоготовността и помощта за другите са изключително актуални. Освен това лилиите са великденското цвете.

 

„Госпожица Потър“ – 2006 г. – режисьор: Крис Нунан

Рене Зелуегър и Юън Макгрегър са звездите в този възхитителен биографичен филм за любимата писателка Беатрикс Потър и издателя-новобранец, който вижда артистичността на нейните истории и ги отпечатва. Филмът на Крис Нунан е прочувствен поглед към живота на една жена, която се е борила

да открие любовта и щастието си,

а анимационните сцени с героите от нейните истории, а именно заека Питър, придават на филма допълнителен заряд.

 

„Зайчето Питър“ (2018 г.) и „Зайчето Питър 2“ (2021 г.) – режисьор: Уил Глук

Насладете се с цялото семейство на двойна прожекция с участието на най-популярния бозайник. Джеймс Кордън предлага комедийните си умения на зайчето с якето, създадено от английската писателка Беатрикс Потър през 1902 г. Домнал Глийсън и Роуз Бърн са в ролята на жертви на пакостливите му лудории и в двата филма, като продължението предлага възхитителна самоирония, която засенчва оригинала.

 

„Последното изкушение на Христос“ – 1988 г. – режисьор: Мартин Скорсезе

Режисираният от Мартин Скорсезе филм „Последното изкушение на Христос“ предлага обширно, но фикционално изследване на Исус от Назарет, разкривайки един човек с двойствена природа, чиито вътрешни борби, демони и призиви от Бога са били в противоречие.

Забележка: Филмът на Скорсезе, чийто съавтор е Пол Шрейдър от „Шофьор на такси“, е базиран на противоречивия едноименен роман на Никос Казандзакис, а не на евангелията.

Актуално

Избрано за вас