5 причини да сте развълнувани за тазгодишните „Оскари“

Снимка: Warner Bros. Entertainment Inc.

5 причини да сте развълнувани за тазгодишните „Оскари“

Снимка: Warner Bros. Entertainment Inc.
Сподели

Номинациите за 96-ите награди „Оскар“ бяха обявени миналата седмица и както често се случва, предизвикаха доста вълнения.

Пропускането на режисьорката на „Барби“ Грета Гъруиг и звездата Марго Роби в съответните категории и номинацията за най-добра поддържаща мъжка роля на Райън Гослинг със сигурност създадоха предпоставки за множество мемета.

Ако оставим тези забележки настрана, все още има причина да погледнем към тазгодишните награди и да видим артисти, които могат да се откроят, а в някои случаи и

да създадат история.

Ето пет причини, поради които се вълнуваме за „Оскарите“:

1. Жюстин Трие води класацията за чуждестранни филми
Снимка: Reuters

След като сценаристът и режисьор Жюстин Трие

спечели „Златна палма“ на фестивала в Кан

за разтърсващата френска съдебна драма „Анатомия на едно падение“, всички погледи бяха насочени към това как ще се справи този прочут филм в деня на номинациите за тазгодишните награди „Оскар“. Трие се превърна в осмата жена, получила признание в категорията за най-добър режисьор. Макар че статистиката остава тревожна, постиженията ѝ трябва да бъдат отбелязани.

2. Колман Доминго вече влезе в историята
Снимка: Netflix

Опитен актьор, който е получил похвали и признания за изключителни роли в проекти като „Еуфория“ на HBO иЛинкълн“ на Стивън Спилбърг, Доминго изигра силно ролята на неподправения активист Байърд Рустин в миналогодишния филм на Netflix „Рустин“. С номинацията си Доминго стана

първият афро-латиноамериканец, номиниран за „Оскар“

за най-добра главна мъжка роля. Той е и едва вторият открито ЛГБТ+ актьор, номиниран за ролята на гей персонаж – първият е Иън Маккелън преди 25 години за филма „Богове и чудовища“ от 1998 г.

 

3. Корд Джеферсън притежава уникалната гледна точка на чернокож писател и артист
Снимка: Orion Releasing

Във филма American Fiction, хаплив коментар на расовото представяне, Джефри Райт е в ролята на разочарован чернокож писател, който се вживява в стереотипите в книга, която изпраща на агента си. Тя се превръща в бестселър. Възходът на режисьора Корд Джеферсън запали света на киното по същия начин, по който романът в неговия филм запали литературния свят.

Миналата година режисьорът обясни пред Esquire, че преживяванията, които разказва във филма, са близки до тези, които

самият той е имал

като бивш журналист, станал телевизионен и филмов сценарист. „Дори в света на художествената литература, където можем да напишем всичко, има ограничено разбиране за това как може да изглежда животът на чернокожите. Това бяха неща, за които мислех в продължение на десетилетия“, споделя той.

Филмът вече е номиниран за пет „Оскара“, включително два за Джеферсън като автор на адаптирания сценарий (по книгата Erasure на Пърсивал Еверет) и продуцент в категорията за най-добър филм – заедно с актьорски номинации за главния актьор Райт и поддържащия актьор Стърлинг К. Браун.

4. Джон Уилямс влиза в книгата на рекордите
Снимка: Getty Images

Според Академията за филмово изкуство и наука, която присъжда наградите „Оскар“, 91-годишният Джон Уилямс е

най-възрастният номиниран

в състезателна категория. Емблематичният филмов композитор е автор на темите на безброй филми, сред които „Междузвездни войни“, „Челюсти“, „Супермен“, „Джурасик парк“ и много други.

С тазгодишната си номинация за петата част от поредицата „Индиана Джоунс“ Уилямс получи 49-ия си „Оскар“ за оригинална музика. Общият брой на номинациите му за „Оскар“ през кариерата му достигна 54, включително за най-добра оригинална песен. По този начин той натрупва повече от всеки друг жив човек.

5. Даниел Брукс блести в роля, която е почти предопределена за нея
Снимка: Warner Bros. Entertainment Inc.

След като редовно грабваше вниманието и беше сред най-добрите образи в хитовите сериали „Оранжевото е новото черно“  и „Умиротворителя“, Брукс не само се справи с ролята на буйната София във филмовата адаптация на бродуейския мюзикъл „Пурпурен цвят“,

но и се прочу с нея.

А това не беше никак лесно – един от главните продуценти на проекта беше не кой да е, а Опра Уинфри, която стартира филмовата си кариера с ролята на същата героиня през 1985 г. в оригиналния филм „Пурпур“ на Спилбърг по романа на Алис Уокър от 1982 г. За тази си роля Опра си извоюва и номинация за „Оскар“ в същата категория.

Въпреки това изглеждаше, че това е роля, предназначена за Брукс, която беше номинирана за наградата „Тони“ през 2016 г. за превъплъщението си в същата героиня във възраждането на мюзикъла на Бродуей. Но съдбата се простира още по-назад.

По време на прожекция на филма през ноември Брукс обясни, че гледането на оригиналния мюзикъл на Бродуей през 2005 г. е

„променило света ѝ“,

тъй като за първи път е „видяла хора, които изглеждат като нея“ на сцената. По стечение на обстоятелствата като студентка Брукс е записана в престижната актьорска консерватория „Джулиард“ в Ню Йорк заедно с Кори Хокинс, който в новия филм ще изиграе съпруга на героинята ѝ София – Харпо.

Актуално

Избрано за вас