Актьорите от „Криминале“ отбелязват 30-годишнината на филма

Снимка: Miramax/Courtesy Everett Collection

Актьорите от „Криминале“ отбелязват 30-годишнината на филма

Снимка: Miramax/Courtesy Everett Collection
Сподели

„Криминале“ – шедьовърът на Куентин Тарантино отпразнува 30 години от премиерата си. Култовият класически криминален филм съживява кариерата на Джон Траволта, като същевременно проправя пътя към звездната слава на Самюъл Л. Джаксън и Ума Търман.

Размишлявайки върху решението на Тарантино да му възложи главната роля, Траволта казва пред Variety, че тогавашното предложение със сигурност е било на следващо ниво – „възможност от по-горен ешелон, по-скоро от типа на номинация за „Оскар“. Последната му голяма роля преди „Криминале“ е във „Виж кой говори“. Предложението на Тарантино „вдига летвата“ за него с „втори шанс за кариера от висок клас“.

Снимка: Miramax/Courtesy Everett Collection
Траволта разкрива, че е бил „един от“ „любимите актьори на режисьора,

когато е израствал“ и може би има нещо общо с любовта на Тарантино към „Полин Кейл“.

„Бях един от любимите му актьори, когато пораствах в „Добре дошли в Котър“, „Треска в събота вечер“, „Брилянтин“ и „Избухване“. Той искаше да работи с мен. Мисля, че му помогна това, че беше голям фен на Полин Кейл. Бях един от любимите ѝ актьори, така че той вдигна летвата за мен и ми даде втори шанс за кариера на високо ниво, каквато той винаги е искал да имам“, казва актьорът.

Снимка: Miramax/Courtesy Everett Collection

Кариерата на Траволта бележи възход след участието му във „Виж кой говори“ и двете последвали го продължения. След това обаче той не се снима в значими филми. В коментара си той признава, че възхваляваният от критиката

„Криминале“ може би е спасил кариерата му.

Той е благодарен на Тарантино, че му е предложил ролята.

Интересно е, че първоначално ролята на Винсент е била писана за Майкъл Мадсен. Поради конфликт с графика на му ролята е поверена на Траволта, което, погледнато в ретроспекция, е било предимство за филма. Именно неговата игра е част от това, което превръща „Криминале“ в емблематичен филм – в един от най-добрите, правени някога.

Снимка: Miramax/Courtesy Everett Collection

Продукцията превръща Траволта в звезда и в крайна сметка той е номиниран за „Оскар“ за най-добър актьор за образа на Винсент.

30-годишнината на „Криминале“ отбеляза и 75-годишният Самюъл Л. Джаксън. Актьорът публикува в профилите си в социалните мрежи видеоклип, в който рецитира библейския стих от Езекил 25:17.

Джаксън пресъздава култовата реч, която произнася като заплашителния Джулс Уинфийлд в класиката на Куентин Тарантино. За разлика от пламенното изпълнение във филма – той е напълно спокоен и произнася библейския текст с рекордна скорост, явно по памет. На екран рецитирането се случва по време на напрегната сцена от разпита на героя Франк Уейли – Брет. Моментът, често цитиран като един от най-добрите монолози в киното,

Снимка: Getty Images

В криминалната драма, написана и режисирана от 61-годишния Тарантино, Джаксън е партньор на наемния убиец Винсънт Вега (в ролята Джон Траволта). Двете звезди, както и Ума Търман за превъплъщението си в Миа Уолъс, получават номинации за „Оскар“ на церемонията през 1995 г., където лентата се брои за отличието за най-добър филм.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас