Лили Гладстоун представя нов филм за индианския геноцид в САЩ

Снимка: Getty Images

Лили Гладстоун представя нов филм за индианския геноцид в САЩ

Снимка: Getty Images
Сподели

„Геноцидът“ срещу индианското коренно население „продължава“ в САЩ. Това твърди новата звезда на американското кино Лили Гладстоун в нов филм. Той ще бъде посветен на изчезването на индианка от Оклахома, съобщи АФП., цитирани от Дневник.

Лили Гладстоун се сдоби със световна слава през 2023 г. Тя беше номинирана за награда „Оскар“ за ролята си във филма на Мартин Скорсезе „Убийците на цветната луна“. Новата продукция беше представена миналата година на фестивала за независимо кино „Сънданс“. Въпреки това, едва в петък тя излезе на екран в САЩ. Лентата ще бъде включена и като част от каталога на Apple TV+ от 28 юни. Тази седмица филмът имаше предварителна прожекция в Ню Йорк, на която АФП се срещна с екипа и с режисьорката Ерика Тремблей.

За 37-годишната актриса от резервата Блекфийт в щата Монтана обяви, че тези жестоки убийства и случаи на изчезнали хора са  пример „геноцид“ срещу коренното население.

Според нея той все още  „продължава“ в САЩ.

В щата Орегон например случаите с изчезнали жени от коренното индианско население са толкова, че властите ги определиха с „извънреден“ статут в официален доклад през 2019 г. След повече от четири години напредъкът в разследванията остава „ограничен“, пише миналата седмица изданието InvestigateWest.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас