Актьори с минимален хонорар при използване на гласа им от AI

Снимка: MARIO TAMA/GETTY IMAGES

Актьори с минимален хонорар при използване на гласа им от AI

Снимка: MARIO TAMA/GETTY IMAGES
Сподели

Да озвучаваш продукции, без да произнесеш и дума – за част от силно ангажираните актьори това може да звучи като мечта. Други обаче се притесняват, че изкуственият интелект се използва, за да се

обезцени труда им,

а по този начин отпада и възможността да бъдат наети, писа Ти Си Ей/ДПА.

Гилдията на екранните актьори в САЩ и компания за изкуствен интелект постигнаха споразумение. Така членовете на организацията ще могат да създават и лицензират дигитални симулации на гласовете си за видеоигри и други проекти. В същото време те ще могат да се възползват от предпазните клаузи срещу потенциални злоупотреби. Това обяви холивудският профсъюз.

Националният изпълнителен директор на Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA) Дънкан Крабтрий-Айлънд даде споразумението като пример за това как

технологичните компании може да изградят доверие с творците

от шоубизнеса. Той обясни, че договорката осигурява минимални хонорари за актьорите, които озвучават продукциите, пише БТА. Тя предоставя и гаранции, че творците ще бъдат информирани в кои проекти ще се използват дигиталните реплики на гласовете им. Те трябва да дадат и изричното си съгласие си за използването им в бъдещи проекти.

Членовете на SAG-AFTRA стачкуваха в продължение на месеци миналата година. Едно от исканията им бе именно защитата от използването на изкуствен интелект в продукциите, припомня ДПА.

Актуално

Избрано за вас