След 118 дни стачката на актьорите в Холивуд приключи

Фото кредит: Associated press

След 118 дни стачката на актьорите в Холивуд приключи

Фото кредит: Associated press
Сподели

„Направихме го!!!! Сделка за над един милиард щатски долара!“, победоносно обяви края на стачката на актьорите в профила си в Инстаграм Фран Дрешър, предаде БТА. Тя е ръководителката на Профсъюза на Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA).

Стачката продължи 118 дни и доведе до почти пълно спиране на работата на киноиндустрията в Холивуд. Щетите се оценяват на повече от 6,5 милиарда щатски долара, сочат изчисления на електронното издание „Дедлайн“.

Синдикатът най-после успя да постигне споразумение със Съюза на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP) за нов колективен тригодишен трудов договор, въпреки сериозните и на моменти изглеждащи почти непреодолими различия. Най-голямото от тях беше свързано с

използването на изкуствен интелект в киноиндустрията.

Точно новите технологии и възможностите, които дават, се оказаха основният препъникамък в последната част на преговорите между профсъюза на актьорите и големите киностудиа.

Договорката включва значително увеличение на минималното заплащане и специални отчисления при излъчване на продукциите от стрийминг платформите. Както и вноски за здравни фондове и регулации на използването на изкуствения интелект в киноиндустрията.

И двете страни се опасяваха, че ако отстъпят твърде много по въпроса за изкуствения интелект, това може се окаже нож с две остриета, тъй като тези технологии се развиват с изключително бързи темпове.

За постигането на сделка и прекратяването на стачката преговарящите от профсъюза, чиито членове са над 160 000, са успели да сближат позициите си значително, твърди „Холивуд рипортър“. Засега не са ясни подробности около постигнатата договорка. Тя трябва да бъде одобрена от членовете на SAG-AFTRA, за да влезе официално в сила. В петък ще им бъде представена сделката.

Според запознати киностудиата са приели да дават компенсации за клониране на образите на високоплатените актьори. От SAG-AFTRA настояваха и за заплащане при повторната употреба на тези изображения. Освен това компаниите да искат изричното съгласие на изпълнителите. Ако актьор е починал, то „продуцентите трябва първо да получат съгласието на упълномощен представител на изпълнителя, който представлява изключителните права на изпълнителя“, добавя източникът, цитиран от в. „Лос Анджелис таймс“.

Фото кредит: Associated press

Актуално

Избрано за вас