„Анатомия на едно падане“ сред фаворитите за „Сезар“

Снимка: kinomania.bg

„Анатомия на едно падане“ сред фаворитите за „Сезар“

Снимка: kinomania.bg
Сподели

Филмът „Анатомия на едно падане“ получи 11 номинации за наградата „Сезар“, съобщи АФП. Лентата на Жустин Трие вече получи „Златна палма“ на кинофестивала в Кан, както и номинация за „Оскар“.

Общо три жени, сред които Жустин Трие, са номинирани в категорията за най-добра режисура. Това се случва година след полемиките около липсата на номинирани дами в нея.

„Анатомия на едно падане“ не води по брой номинации за наградите „Сезар“, макар да е с цели 11. С 12 номинации е Le rеgne animalе („Животинско царство“) на Тома Кейе

фантастика, разказваща история за мутации

от бъдещето. Le rеgne animalе е номиниран за най-добър филм, най-добър актьор –  Ромен Дюри, и за най-добър режисьор.

Досега само веднъж жена е получавала награда „Сезар“ за най-добър режисьор – Тони Маршал през 2000 г. за Venus Beauty Institute („Център за красота „Венера“). През тази година сред номинираните за режисура жени са и 75-годишната Катрин Брея за L’Etе dernier („Миналото лято“) – история за инцест в буржоазна среда, и Жан Ери за Je verrai toujours vos visages („Винаги ще виждам лицата ви“) – филм, посветен на правосъдието. Вторият номиниран мъж са наградата е Седрик Кан.

Германската актриса Сандра Хюлер, която изпълнява главната роля в „Анатомия на едно падане“, е номинирана за

награда „Сезар“ за най-добра актриса. 

Общо 3375 членове на Академията „Сезар“ – което е равно на 72 процента, са гласували за излъчване на номинираните. Церемонията ще се проведе на 23 февруари в „Олимпия“ в Париж, съобщи БТА.

Почетен „Сезар“ ще бъде връчен на режисьора на „Опенхаймер“ Кристофър Нолан. 

Актуално

Избрано за вас