„Анатомия на едно падане“ триумфира на Европейските филмови награди

Снимка: kinomania.bg

„Анатомия на едно падане“ триумфира на Европейските филмови награди

Снимка: kinomania.bg
Сподели

Съдебната драма „Анатомия на едно падение“ на френския режисьор Жустин Трие спечели отличието за най-добър европейски филм за 2023 г. , предаде ДПА.  Европейските филмови награди бяха раздадени в Берлин.

Продукцията разказва историята на успешна писателка, в чиято роля е актрисата Сандра Хюлер. Тя се опитва да докаже своята невинност, след като е обвинена в убийството на съпруга си. Режисьорът Жустин Трие спечели „Златна палма“ на тазгодишния кинофестивал в Кан.

На церемонията в Берлин „Анатомия на едно падение“ взе наградите за

най-добър сценарий, както и за най-добър монтаж.

Трие получи приза за най-добър режисьор, а Хюлер – за най-добра актриса за 2023 г.

Датчанинът Мадс Микелсен спечели в категорията за най-добър актьор за ролята си във филма „Обетована земя“. Той прие наградата чрез видеовръзка.  Британската актриса

Ванеса Редгрейв беше отличена

от Европейската филмова академия за цялостен принос, пише БТА.

Почетната награда на председателя и на управителния съвет на Академията беше дадена на унгарския режисьор Бела Тар. 

Европейските филмови награди се смятат за едно от най-престижните отличия в киноиндустрията. Около 4600 членове на Европейската филмова академия гласуват за победителите в редица категории, подобно на наградите „Оскар“ в САЩ, отбелязва ДПА.

Миналата година наградата за най-добър европейски филм беше присъдена на „Идиотският триъгълник“ на шведския режисьор Рубен Йостлунд.

Актуално

Избрано за вас