Крум Родригес е номиниран за награда от Американското дружество на кинооператорите

Снимка: Voevoda, The film/ Facebook

Крум Родригес е номиниран за награда от Американското дружество на кинооператорите

Снимка: Voevoda, The film/ Facebook
Сподели

Крум Родригес е сред номинираните за тазгодишните награди на Американското дружество на кинооператорите (American Society of Cinematographers, ASC), съобщи сайтът на организацията.

Той е кинооператор, роден в София през 1977 г. Майка му е българка, а баща му е колумбиец, разказа той пред Нова телевизия.

Кинооператорът ще се състезава в категорията “Спотлайт” срещу Ерик Бранко („Story Ave“) и Уорик Торнтън за („The New Boy“).

Родригес е номиниран за операторската си работа във филма „Гражданинът светец“. Това е българо-грузинска продукция с режисьор Тинатин Кайришвили. Филмът бе включен като

официална кандидатура на Грузия

за категорията “Най-добър международен игрален филм” на 96-ите награди “Оскар” през 2024 г.

Сюжетът е за статуя на светец с кръст в миньорски град в Грузия, която внезапно изчезва. Когато се появява мистериозен непознат, суеверните жители вярват, че светецът е сред тях.

Признанието за операторското майсторство на Родригес в тази лента всъщност е поредно, припомня БТА.  През ноември той беше отличен с награда на Asia Pacific Screen Awards в Бризбейн, Австралия, както и с приза Best Cinematography на Asian World Film Festival в Лос Анджелис, САЩ.

Крум Родригес е добре познат на професионалните кинодейци и на зрителите у нас. Той е снимал редица известни филми като “Цветът на хамелеона”, “Войвода”, “Бащата”, “Слава”, „Майка“, “Островът на сините птици”, “В името на бог Ръгби” и др.

Носителите на наградите на Американското дружество на кинооператорите ще бъдат обявени по време на 38-ата церемония по връчване на годишните отличия на дружеството на 3 март 2024 г. в хотел “Хилтън” в Бевърли Хилс, Калифорния. Събитието ще бъде предавано на живо по целия свят.

Актуално

Избрано за вас