Български филм с номинация за студентски „Оскар“

Снимка: Getty Images

Български филм с номинация за студентски „Оскар“

Снимка: Getty Images
Сподели

Студентски документален филм, посветен на старческата деменция, отива на полуфинал за студентски „Оскар., Той се връчва ежегодно от американската киноакадемия, става ясно от публикация в сайта на институцията.

 „Лимбо“ (2023) е дело на режисьорката Джулия Пъстракова, която е в четвърти курс специалност филмова режисура“ в НАТФИЗ. Оператори са Николай Яръмлъков и дъщерята на Александър Морфов – Сара. Тя учи „операторско майсторство“ в  Академията.

Филмът разказва историите на хора, сполетени от деменция и настанени в домове за специализирани грижи. Младият екип изследва ежедневието и емоциите им.

Студентските награди на Академията са международен конкурс за студентски филми. Всяка година младежи от колежи и университети по кино от цял свят се състезават за награди и парични субсидии, пише „Площад Славейков“. Продукциите се оценяват в категориите анимация, документален филм, разказ на живо и алтернативен/експериментален филм.

Предишни носители на студентската награда на Академията са спечелили 15 „Оскар“-а и са получили 67 номинации за престижната награда. Сред тях са творци като Пийт Доктър, Робърт Земекис, Спайк Лий и др. Обикновено церемонията по обявяване на спечелилите и връчване на наградите се провежда през октомври.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас