Дуото „Барбенхаймер“ е на водеща позиция за наградите „Златен глобус“

Дуото „Барбенхаймер“ е на водеща позиция за наградите „Златен глобус“

Сподели

След като доминираха в киносалоните през миналото лято, филмите „Барби“ и „Опенхаймер“ са фаворити за наградите „Златен глобус“, които ще бъдат раздадени в Лос Анджелис довечера, съобщи АФП. Те излязоха по екраните през един и същи уикенд и породиха явлението „Барбенхаймер“, което накара много зрители да гледат и двата филма в кината.

В резултат на това „Барбенхаймер“ може да се похвали с приходи от продажба на билети от 2,4 млрд. долара и 17 номинации за „Златен глобус“.

„Те са толкова различни един от друг и въпреки това и двата са успешни“, каза продуцентът на церемонията Глен Вайс пред АФП.

Режисираният от Грета Гъруиг „Барби“ се възползва от

глобалната слава на детската кукла,

за да поднесе язвителна сатира на женомразтвото и да подчертае еманципацията на жените. Филмът води в надпреварата с девет номинации и е сочен за победител в категориите „Най-добра комедия“ и „Най-добър сценарий“. С най-високите си приходи за годината той е фаворит и за новата награда, учредена за касов успех.

„Опенхаймер“, който също привлече много зрители в киносалоните миналото лято, има осем номинации и се очаква да спечели наградата за най-добра драма. Този филм, който може да увенчае Кристофър Нолан с титлата най-добър режисьор, разказва за живота на учения, изигран от Килиън Мърфи, който ръководи американските изследвания на термоядрената бомба, чрез съперничеството му с влиятелен политик в лицето на Робърт Дауни младши.
Двамата актьори са силни претенденти за наградите за най-добър актьор и най-добра поддържаща мъжка роля.

Медийният шум около „Барбенхаймер“ дойде в подходящия момент за наградите „Златен глобус“, които през лятото бяха  откупени и реформирани от частни инвеститори. Дълго време церемонията беше любима на Холивуд и считана за трамплин към „Оскарите“. През последните години обаче тя бе засегната от скандали за корупция и расизъм. За да се измъкнат наградите от този лош период, Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която

учреди наградите и беше в центъра на обвиненията в етични пропуски и аматьорство,

беше разпусната.

Новата организация, която придоби правата – „Дик Кларк прадъкшънс“, значително разнообрази журито, като покани критици от цял свят. Достатъчно, за да убеди американския канал Си Би Ес да излъчи 81-вата церемония довечера, пише БТА.

„Глобусите“ поставиха ново начало“, каза Глен Вайс.

Присъствието или отсъствието на знаменитости ще покаже дали Холивуд наистина е готов да обърне страницата.

Освен филмови звезди като Леонардо ди Каприо („Убийци на цветна луна“), сред номинираните има и музикални звезди. Били Айлиш и Дуа Липа се състезават за най-добра песен, а Тейлър Суифт участва в надпреварата с новия си филм-концерт.

Организацията се надява на подновен интерес към червения килим след двойната стачка на актьорите и сценаристите, която парализира индустрията за шест месеца. Лишени от промоции по време на стачката,

много звезди може би ще искат да наваксат загубеното време

и да преминат по червения килим, за да използват възможността да рекламират филма си преди наградите „Оскар“.

Освен дуото „Барбенхаймер“ големи надежди се възлагат и на „Маестро“ на Брадли Купър. С този биографичен филм за диригента и композитора Ленард Бърнстейн той  претендира за награда за най-добър режисьор и най-добър актьор.

След „Барби“ и „Опенхаймер“, с по седем номинации за наградите „Златен глобус“ са „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе и „Клети създания“ на Йоргос Лантимос.

В телевизионните категории с най-много номинации е драматичният сериал „Наследници“.

Водещ на 81-ата церемония за наградите „Златен глобус“ ще бъде комикът Джо Кой.

Актуално

Избрано за вас