„Барби“ и „Опенхаймер“ – фаворити и за наградите „Оскар“

Снимка: EVERETT

„Барби“ и „Опенхаймер“ – фаворити и за наградите „Оскар“

Снимка: EVERETT
Сподели

Претендентите за тазгодишните награди „Оскар“ ще бъдат обявени във вторник. Ако Холивуд очаква куп номинации за дуото, станало известно като „Барбенхаймер“, то френското кино също е обърнало поглед към отличието заради „Анатомия на едно падане“, съобщи АФП.

„Барби“ и „Опенхаймер“ може да се окажат претенденти за дузина от статуетките, включително „Оскар“ за най-добър филм.
„Това продължава да е тяхната година и очакваме да доминират на номинациите“, каза Пийт Хамънд, колумнист за специализираното издание „Дедлайн“, пред АФП.

Отличеният с пет награди „Златен глобус“ портрет на бащата на атомната бомба, създаден от режисьора Кристофър Нолан, е със силни позиции за наградите „Оскар“. Филмът за изрусената кукла и запознанството ѝ с женомразството на режисьорката Грета Гъруиг  иска да докаже, че може да превърне успеха си в холивудско злато.

„Като цяло

комедиите са в по-неблагоприятна позиция

в сравнение с малко по-сериозните филми“, обобщи Хамънд.

Звездите на двата филма – Килиън Мърфи като Робърт Опенхаймер и Марго Роби като перфектната кукла, изглеждат като неизбежни кандидати за водещите актьорски награди, също като колегите си Робърт Дауни младши и Райън Гослинг в поддържащите роли.

Освен двата блокбъстъра, „изглежда лесно да се предскаже“ кои ще са другите претенденти за най-добър филм на годината според Хамънд. Очаква се това да са историческата фреска на Мартин Скорсезе

„Убийците на цветната луна“, „Клети създания“,

„Зимна ваканция“ (Winter Break) и „Маестро“.

Носителят на „Златна палма“ от Кан, френският „Анатомия на едно падане“, също се очаква да се включи в надпреварата. Филмът, удостоен и с две награди „Златен глобус“ в началото на януари, може да бъде номиниран и в категориите за най-добър сценарий и за най-добра актриса. Сандра Хюлер играе и в другия силен претендент „Зона на интерес“. „Анатомия на едно падане“ няма да може да участва в надпреварата за най-добър чуждестранен филм. За нея Франция номинира „Страстта на Доден Буфан“.

В надпреварата за най-добър филм се очертава да попаднат три продукции, режисирани от жени . Това са „Анатомия на едно падане“ на Жюстин Трие, „Барби“ на Грета Гъруиг и „Минали животи“ на Селин Сон. В 95-годишната история на наградите „Оскар“

само 19 продукции, режисирани от жени, са били номинирани

за най-добър филм, пише БТА.

„Тази година може да е много важна за жените в надпреварата за най-добър филм“, каза Хамънд. В категорията за най-добър режисьор може би ще се борят Кристофър Нолан, Мартин Скорсезе, Брадли Купър, Грета Гъруиг и Жюстин Трие.

За наградата за най-добра актриса най-вероятно Ема Стоун („Клети създания“) ще се конкурира с Лили Гладстоун („Убийците на цветната луна“).

Актуално

Избрано за вас