Всеки ден е празник на българското кино в 7Arts.bg

Снимка: unsplash

Всеки ден е празник на българското кино в 7Arts.bg

Снимка: unsplash
Сподели

В продължение на вече 109 години у нас бива „изписвана” историята на българското кино. Тя започва през далечната 1915 г. с премиерата на черно-белия ням филм „Българан е галант“. Повече от столетие по-късно

българското кино вече жъне успехи

на световните сцени. През годините то е успяло да преправи своя път от киносалоните до всеки български дом. В чест на празника на седмото изкуство – кино, стрийминг платформата 7Arts.bg ви предлага вълнуващи „срещи“ с едни от най-обичаните български филмови продукции.

Снимка: tvn.bg
„Кървава русенска сватба” гледай ТУК

Режисьор: Стефан Командарев

Документалният  филм пресъздава кървавите сблъсъци между армията и гражданите, отнели живота на 18 души, и ранили тежко други 60. До тях се стига заради любовта между българина Юрдан Стефанов и непълнолетната туркиня Саафет Мехмедова. Чувствата между двамата пламват по време на ключовото посещение на цар Фердинанд в Цариград, което е имало за цел да потвърди Независимостта на България. Връзката на Юрдан и Саафет за малко да предизвика Гражданска война. Филмът пресъздава историята им на базата на неизвестни исторически документи. Той е изграден върху свидетелства на потомци на жертвите, както и върху анализа на историците д-р Николай Ненов и акад. Георги Марков.

„Моряшки истории” гледай ТУК

Режисьор: Стефан Командарев

Филмът ни разказва няколко истории на черноморски моряци. Той ни запознава с Александър Тръпчев, чийто кораб е бил разрушен. Изправен пред опасността да загуби своето препитание, той решава да построи нов кораб. След година – той вече е факт.

Ветеранът моряк Димитър Аврионов е посветил 45 години от живота си на морето. През 1987 г. той си купува VHS камера и в продължение на 13 години снима живота на корабите на Държавен флот „Океански риболов” по целия свят.

В лентата ще видим и риболовния кораб на Христо Спасов, който през 2012 г. е задържан на 20 мили от румънския бряг по обвинение в бракониерство. Христо прекарва два месеца в румънски затвор.

Последната история, с която ще се сблъскаме е тази на семейство Костови. За да припечелват допълнително, те решават, че започнат да вадят рапани от морето с рибарската си лодка.

Снимка: БГНЕС
 „Съдилището” гледай ТУК

Режисьор: Стефан Командарев

В ролите: Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев 

Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Тъй като филмът е заснет по върховете на планината, голям екип от каскадьори е помагал на актьорите за спиращите дъха сцени.  „Съдилището“ печели голямата награда за най-добър пълнометражен филм на кинофестивала „Златна роза”.

Снимка: kino.dir.bg
 „Кучета” гледай ТУК

Режисьор: Стефан Командарев

В ролите: Драгош Букур, Георге Вису, Влад Иванов, Марчела Урсу

Във фокуса на лентата е битката за земя. Сюжетът разказва за румънеца Роман, който пристига в отдалечено село, близо до украинската граница, с намерението на продаде наследена от дядо си земя. Очаква го обаче неприятна изненада – мястото е контролирано от контрабандисти. Конфликтът между двете страни бързо ескалира.

 „Градът на жените баданте” гледай ТУК

Режисьор: Стефан Командарев

„Градът на жените баданте” е филм за новите европейски реалности. В него жените работят като болногледачки в Италия, а мъжете се грижат за децата и вършат домакинската работа. Този своеобразен експеримент се провежда малкото градче в Северозападна България – Вършец.

Снимка: Кадър „Азбука на надеждата“/ БНТ
„Азбука на надеждата“ гледайте ТУК

Режисьор: Стефан Командарев

Документалният филм представя историята на децата на две семейства – християнско и мюсюлманско. Всеки ден те пътуват километри до училище в обезлюден граничен район. Той е белязан от религиозни конфликти. Живеещите там българи, турци и роми обаче са утвърдили неписани правила на разбирателство.

Снимка: Афиш „От признателните потомци“
 „От признателните потомци“ гледайте ТУК

Режисьор: Стефан Командарев

Георги Шопов прекарва свободното си време в грижи за изоставените гробове на някои от най-великите българи в съвременната ни история. „Признателните потомци“ липсват, за последната им земна обител грижата има единствено той.  Георги Шопов обаче не очаква благодарности. С действията си той цели единствено да покаже уважение към националните герои.

Снимка: Cinefish
„Живот от живота“ гледайте ТУК

Режисьор: Стефан Командарев

В ролите: Георги Пеев, Неделчо Гаджаров, проф. д-р Вилиян Платиканов, Йордан Пенчев, София Пенчева, Йоан Ценков, Мариана Резова, Михаил Резов, Ангел Трендафилов – Ачо, д-р Незабравка Чилингирова, д-р Ангел Дойчев, доц. Д-р Чавдар Бъчваров, Цветелин Янков, Ангел Янков, Димитър Костов, Делян Делчев, Коста Стоев, Румен Стоянов, Любомир Пенчев, д-р Валентин Маринчев, д- р Николай Младенов, д-р Георги Деянов

Филмът разкрива картината на трансплантациите в България днес – донори липсват. Надеждата за помощ се крепи на най-близките хора. „Живот от живота“ представя историята на 39-годишен журналист, 37-годишен рекламен агент, 23-годишен студент, 51-годишен фитнес инструктор и 35-годишен фермер.

„Love.net“, Снимка: Miramar Film
Български класики

В случай че сте фенове на по-старите български филми, то в това мразовито време задължително трябва да си пуснете „Топло”. Гледайки го, мигновено можете да се пренесете С деца на море”, където ще свири „Оркестър без име”. В стрийминг платформата 7Arts.bg можете да откриете още „Вчера”, „Дами канят” и „Крадецът на праскови”.

Помислили сме и за всички тези, на които им се иска да се насладят на някои от по-новите завладяващи български кино заглавия. Наблюдавайте като „Вездесъщият” развоя на романтичните отношения в „Love.net“. Ако пък търсите алтернативни „Посоки” за приятно прекарване на свободното си време, непременно си пуснете „Дзифт”.

Заинтригувахме ли ви? Прекарайте мразовитите вечери у дома с чаша горещ чай в компанията на 7Arts.bg и богата ѝ селекция от класически и по-нови филми. В стрийминг платформата всеки ден е празник на българското кино.

Актуално

Избрано за вас