Документалният филм „Ваклуш“ спечели „Златна светулка“ от Кан

Снимка: news.nbu.bg

Документалният филм „Ваклуш“ спечели „Златна светулка“ от Кан

Снимка: news.nbu.bg
Сподели

Документалният филмВаклуш“ на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка „Златна светулка“ в категорията „Най-добър филм за социална справедливост”.

Целта на фестивала Remember the future е да открие, отличи и осигури повече видимост и признание в цял свят на

ново поколение талантливи режисьори,

разказва самият Николай Василев .

Филмите, избрани от журито, за селекцията „Най-доброто от бъдещето“, се представят на публиката на месечни прожекции в Cineum Cannes. Зрителите гласуват за любимите си филми, които най-добре представят бъдещата вълна на киното и новите идеи. През годините

във фестивала Remember the future са участвали световноизвестни знаменитости

като Робърт Кенеди, Йоко Оно, Клинт Истууд, Ричърд Брансън, Брус Уилис, Дженифър Лопес.

„Ваклуш“ вече е селектиран за участие в 24 фестивала за документално кино в целия свят. Досега

има 10 награди,

четири от които пристигат от Индия. Отличен е със статуетки в Америка, Швеция и Франция. Switzerland Film Fest & Screenplay Competition му връчи приз за най-добър сценарий.

В България предстоят прожекции в Гоце Делчев – на 20 юни, в Троян – на 24 юни, и в Синеморец – на 2 юли.

Досега лентата има над 120 прожекции в България, Европа, САЩ и Канада, припомня БТА.

„Домакин на последната прожекция в САЩ беше първият златен медалист по физика от школата „Теодосий Теодосиев“ – Петко Динев. Малцина знаят, че той е основател на компанията Imperx, която произвежда високотехнологичните видеокамери за космическите изследвания. Неговите камери заснемат изображенията от полетите на НАСА в космоса“, разказва Николай Василев. 

На прожекцията в Сан Диего той и филмът са били посрещнати от проф. Теньо Попминчев, който е номиниран за младежка Нобелова награда за разработката си на атосекунден рентгенов лазер. Той позволява наблюдение на свръх бързи и свръх миниатюрни взаимодействия на квантовия предел на време и пространство. Петко Динев и проф. Попминчев са едни от основните герои на следващия филм на Николай Василев „Социално силните”, който ще е готов до края на годината.

„За мен филмът „Ваклуш“ е като мисия, защото е сниман повече от 20 години. Беше реализиран с помощта на много приятели и колеги. Невероятният Теодосий Спасов направи своята музика за него. След всички прожекции и срещи с хиляди хора, това за мен вече не е само филм, а духовно послание, духовна вълна, излъчена от България, която обикаля света“, казва Николай Василев.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас