„Дюн: Част втора“ разтърсва боксофиса с мощен дебют от 81,5 милиона долара

Снимка: Warner Bros.

„Дюн: Част втора“ разтърсва боксофиса с мощен дебют от 81,5 милиона долара

Снимка: Warner Bros.
Сподели

„Дюн: Част втора“ е на гребена на тези масивни пясъчни червеи по пътя към върха на боксофис класациите.

Високобюджетното продължение на режисьора Дени Вилньов събра

81,5 млн. долара при дебюта си на вътрешния американски пазар

и донесе мощен, необходим импулс за изпитващите затруднения киносалони. Това е най-големият премиерен уикенд за годината и най-големият след филма за концертите на Тейлър Суифт „The Eras Tour“ (93 млн. долара) през октомври миналата година.

Подкрепен от положителни рецензии и блестящи отзиви (94% в Rotten Tomatoes), „Дюн 2“ изглежда разшири фен базата си отвъд любителите на научната фантастика и надмина очакванията. В навечерието на уикенда Warner Bros., студиото, което стои зад неземния епос, консервативно прогнозираше старт от 65 млн. долара. Въпреки че повечето бокс офис анализатори смятаха, че приходите ще надхвърлят 80 млн. долара.

„Дюн: Част втора“ е особено популярен в Imax и други премиум големи формати, които допринасят за 48% от приходите на филма в страната.

Само на Imax се падат 18,5 млн. долара

от продажбата на билети, което представлява 23% от пазарния дял. Търсенето на 70-милиметрови филми – избраният от режисьора формат – е толкова голямо, че някои смели киномани прибягват до прожекции в 3:15 ч. сутринта.

Филмът, копродуциран и съфинансиран от Legendary Entertainment, струва 190 млн. долара за продуциране и още около 100 млн. долара за популяризиране сред световната публика. Първоначалните продажби на билети за продължението далеч надхвърлиха тези на първия „Дюн“. Той стартира през 2021 г. с 41 млн. долара, докато се излъчваше едновременно по HBO Max. Първата част приключи разпространението си с

402 млн. долара в световен мащаб

Това го прави една от малкото финансови печалби от хибридната стратегия на студиото за пускане на филми в ерата на пандемията.

Първоначално беше планирано втора част да излезе на голям екран миналата есен, но беше отложено за пролетта заради стачката на актьорите.

Актуално

Избрано за вас