„Дюн“ преди Пол Атреидски: Жените управляват света

Снимка: MAX (HBO)

„Дюн“ преди Пол Атреидски: Жените управляват света

Снимка: MAX (HBO)
Сподели

Жените управляват света в първия трейлър към сериала „Дюн: Пророчество“ (Dune: Prophecy) – предистория на двата филма на Дени Вилньов. Действието в шестте епизода ще се развива 10 хил. години преди Пол Атреидски.

Сериалът все пак почива на литературна основа и е

вдъхновен от романа „Сестринството на Дюн“,

написан от Брайън Хърбърт в партньорство с Кевин Дж. Андерсън. Книгата все още не е излизала у нас, но не е изключено интересът към адаптацията да стимулира българските издатели.

Историята се развива около две сестри от познатия на зрителите род Харконен. Те са решени да се изправят лице в лице срещу заплахите за бъдещето на човечеството. За целта основават женския орден „Бин Джезърит“, който филмовите почитатели познават от „Дюн“. Псевдорелигиозната организация всъщност следва собствените си цели и на първо място иска да се установи на властови позиции в най-важните родове в империята. Мащабната им мрежа на влияние се разгръща чрез техните сестри, шпиони и учени. Крайната ѝ мисия е

контролирането на генетични линии в династиите

и създаването на един единствен Куизъц Хадерах – човек, за чиито пророчески дарби няма да има ограничения. По пътя към целта си обаче сестрите ще трябва да се наложат в галактическите политики и внимателно да построят плана на религиозното си инженерство хиляди години напред в бъдещето.

В тийзъра виждаме началния замисъл на ордена и първия брак на сестра от „Бин Джезърит“ с наследник на важна династия – шанс

жените най-после да се вмъкнат в управлението

в ролята на сиви кардинали. Но властта си има цена, вярва Валя Харконен, която се очертава като основен инженер на ордена. Вижда се обаче и че не всички жени приемат отворено идеята за генетична намеса в линиите на влиятелните родове.

В главната роля на Валя е Емили Уотсън („Чернобил“), изтъква „Площад Славейков“. Участват още Марк Стронг, Травис Фимел, Джоди Мей, Сара-Софи Буснина и други.

Сериалът ще тръгне в платформата на Мах (НВО) през есента, но все още няма обявена точна премиерна дата.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас