Финална селекция на Международния фестивал на анимационните филми

Финална селекция на Международния фестивал на анимационните филми

Сподели

Продълженията на анимационни филми на големи американски студия, сред които „Отвътре навън 2“ и „Аз, проклетникът 4“, ще бъдат представени на Международния фестивал на анимационния филм във френския град Анси, който обяви официалната си селекция, предаде АФП.

Водещата проява в света на анимационното кино

ще започне на 9 юни и ще продължи до 15 юни.

В рамките ѝ с почетна награда „Златен кристал“ ще бъде удостоен режисьорът на култови филми като „Бразилия“ и „Страх и омраза в Лас Вегас“ Тери Гилиъм. Гилиъм е създател и на анимации с характерен стил за филмите на комедийната трупа „Монти Пайтън“.

Снимка: Disney       

Големите американски студия, включително „Пиксар“, отново са откликнали на поканата за участие на фестивала и ще представят предстоящите си анимационни филми. Участниците ще видят първи кадри от очаквани проекти като „Дивият робот“ на „Дриймуъркс“ и „Смелата Ваяна 2“ на „Дисни“. 

Сред другите очаквани проекти са

поредното приключение на котарака Гарфийлд

и първи кадри от анимационната поредица за Астерикс и Обеликс на Ален Шаба.

В надпреварата за „Златен кристал“, която миналата година спечели френският анимационен филм „Линда иска пиле!“, ще участват 12 продукции. Сред тях са анимационни филми от Франция, Япония, Латвия, Австралия, Китай.

Международният фестивал в Анси

ще бъде открит с анимационния филм „Най-ценната стока“

на носителя на „Оскар“ Мишел Азанависиюс. Продукцията ще бъде представена няколко седмици след премиерата си в конкурсната програма на кинофестивала в Кан.

Режисьорът Уес Андерсън ще бъде почетен гост на фестивала, който ще има и секция, посветена на виртуалната реалност.

Актуално

Избрано за вас