Какво да очакваме от филмовия фестивал в Кан през 2024 г.

Снимка: X

Какво да очакваме от филмовия фестивал в Кан през 2024 г.

Снимка: X
Сподели

На миналогодишния филмов фестивал в Кан Леонардо ди Каприо, Харисън Форд и Скарлет Йохансон минаха по червения килим, за да представят най-новите си големи филми. Но Холивуд може да има много по-слабо присъствие на изданието на един от най-значимите филмови фестивали в света през 2024 г., пише Variety.

Виновник за това е комбинацията от миналогодишните стачки на актьорите и сценаристите, които доведоха до забавяне на продукции, както и тежката икономическа ситуация, която кара студията да затягат коланите. Но на булевард „Кроазет“ в Кан все пак ще има звезди. Например режисьорката на „Барби“ Грета Гъруиг, която ще бъде председател на журито.

Според представители на индустрията от двете страни на Атлантическия океан предстоящото издание ще постави

по-голям акцент върху европейските автори.

Такива са например „Анатомия на едно падение“ на Жюстин Трие. Както и „Зона на интерес“ на Джонатан Глейзър, които бяха номинирани за по пет Оскара, пише Variety.

Снимка: The Sybarite

Крайният срок за регистриране на пълнометражни филми за официалната селекция на Кан изтича в петък (8 март). Редица филми все още не са показани пред селекционната комисия преди пресконференцията, която ще се състои на 11 април в Париж. Ръководителят на Кан Тиери Фремо вече пътува до Лос Анджелис през януари и се завръща в края на седмицата за „Оскарите“, надявайки се да осигури още няколко престижни заглавия, докато е в Холивуд, пише още изданието.

Макар че фестивалът официално е поканил много малко филми, Variety потвърди, че някои от

най-известните европейски и независими филми

са кандидатствали за Кан 2024.  Сред тях са музикалната мелодрама „Емилия Перес“ на Жак Одиар със Зоуи Салдана и Селена Гомес в главните роли; „Лимонов, баладата за Еди“ на Кирил Серебренников с Бен Уишоу в главната роля; филмът за Доналд Тръмп „The Apprentice“ на Али Абаси със Себастиан Стан и Джеръми Стронг в главните роли.  В селекцията влиза и неозаглавеният филм на Паоло Сорентино с Гари Олдман; „The Shrouds“ на Дейвид Кроненбърг с Венсан Касел и Даян Крюгер; „Емануела“ на Одри Диван с Ноеми Мерлан и Ноеми Уотс в главните роли; „L’Amour Ouf“ на Жил Льолуш с Адел Екзархопулос и Франсоа Сивил в главните роли и „Всички обичат Туда“ на Набил Аюш. С изключение на Диван, чийто предишен филм „Happening“ имаше премиера във Венеция (и спечели „Златен лъв“), и Сорентино, чийто филм на Netflix „Hand of God“ се прожектира във Венеция, всички останали режисьори

видяха последните си филми на премиерата в Кан.

На фестивала ще видим още „Kinds of Kindness“. Той е мистериозното продължение на „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, което го събира с Ема Стоун и разпространителя Searchlight Pictures. Ще бъде представен и „Bird“ на Андреа Арнолд с Бари Кийгън и Франц Роговски, както и самопродуцираният епичен „Мегаполис“ на Франсис Форд Копола с Адам Драйвър и Форест Уитакър. Това би означавало

голямо завръщане за Копола,

който дебютира с шедьовъра си „Апокалипсис сега“ от 1979 г. преди 45 години в Кан. Именно там той прочуто заявява: „Имахме достъп до твърде много пари, твърде много оборудване и малко по малко полудяхме… Моят филм не е за Виетнам, той е Виетнам“.

Снимка: Getty Images

Сред по-дългите филми е и „Queer“ на Лука Гуаданино, смятат вътрешни източници на Variety. Някои от очакваните филми, които няма да се излъчат в Кан, включват „Blitz“ на Стив Маккуин от AppleTV+ и „Back to Black“ на Сам Тейлър-Джонсън, биографичния филм за Ейми Уайнхаус. Studiocanal ще пусне тези два филма във Великобритания и Франция съответно на 12 и 24 април.

Засега единственото американско заглавие, подготвяно за Кан, е „Фуриоза“ на Джордж Милър, който Warner Bros. ще пусне на международния пазар на 22 май. Това не е изненада, тъй като „Лудият Макс: Пътят на яростта“ се появи на фестивала през 2015 г. За разлика от миналата година, когато

Кан и Венеция се бориха за правото да представят „Убийците на цветната луна“

на Мартин Скорсезе (Кан надделя), не сме чували за подобен дуел за филм, а Netflix все още не се очаква да се завърне на „Кроазет“. Това няма да се случи, докато Кан не разреши на стрийминг филми да дебютират в конкурсната програма. 77-ото издание на филмовия фестивал ще се проведе от 14 до 25 май.

Актуално

Избрано за вас