Френски актриси станали жертва сексуални посегателства от режисьори

Снимка: Sipa/Jean-Marc Haedrich/Laurent Vu

Френски актриси станали жертва сексуални посегателства от режисьори

Снимка: Sipa/Jean-Marc Haedrich/Laurent Vu
Сподели

Френски актриси, които твърдят, че са били жертви на сексуални и физически посегателства от страна на по-възрастни от тях режисьори, хвърлят светлина върху отблъскващата страна на индустрията в страната. Междувременно френското кино се радва на вниманието на наградите „Оскар“, предаде Асошиейтед прес.

Последната стъпка в движението #MeToo може да бъде направена на наградите „Сезар“.

Местни медии съобщават, че Жудит Годреш ще произнесе

реч за сексуалното насилие на церемонията

за връчването на отличията, която ще се излъчва на живо по телевизията.

Тя вече изпрати силно послание към обществеността с последните си интервюта. В тях тя осъди „омертата“ в индустрията, отбелязва Асошиейтед прес.

Годреш, която е на 51 години, е добре позната на френските киномани. Наскоро тя обвини двама режисьори в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била тийнейджърка. Актрисата официално подаде жалба по-рано този месец, съобщи прокурорът на Париж. Тя обвинява режисьора Беноа Жако, с когото е

имала шестгодишна връзка, когато е била на 14 години,

в изнасилване и физическо насилие. Жако, известен френски режисьор, е с 25 години по-възрастен от нея.

Тя обвинява и друг френски режисьор – Жак Доайон, в сексуално посегателство, докато е режисирал филм, когато тя е била на 15 години. Доайон е с 28 години по-възрастен от нея. И двамата отхвърлят обвиненията на актрисата.

В интервю за радио „Франс ентер“ по-рано този месец Жудит Годреш казва, че никога не е била привлечена от Жако, „но в крайна сметка се оказах с него – в леглото му, и

бях негова съпруга дете“. 

Годреш и Жако се запознават през 1986 г. на снимачната площадка на продукцията „Просяци“.

Според нея връзката им е била белязана от насилие, затваряне и контрол. По-рано тя разказва за отношенията си с него в автобиографично телевизионно предаване „Икона на френското кино“. Тя обаче не споменава името му.

Годреш бе и сред актрисите, които през 2017 г. проговориха срещу американския филмов продуцент Харви Уайнстийн,. Тогава започна движението #MeToo, а тя го обвини го в сексуално посегателство, когато е била на 24 години.

Пред в. „Монд“ Беноа Жако заяви, че

„не се чувства пряко засегнат“ от обвиненията на Годреш,

в която по думите му се влюбил по онова време. Той отрича да е злоупотребявал с власт. В изявление за АФП Доайон заяви, че „справедливата кауза не оправдава произволни доноси, фалшиви обвинения и лъжи“.

След обвиненията на Годреш и други актриси решиха да проговорят, припомня Асошиейтед прес.

41-годишната Изилд Льо Беско обвини Жако в

„психологическо и физическо насилие“

по време на връзката си с него. Тя започнала, когато актрисата била на 16 години, а той – на 52, пише БТА.  Тя също така обвинява Доайон, че е избрал друга нейна колежка за роля, която е трябвало да получи, защото е отхвърлила сексуалните му предложения

45-годишната също Анна Муглали обвини Доайон в сексуално насилие през 2011 г. По-рано френската филмова индустрия беше разтърсена от обвинения в сексуално насилие срещу актьора Жерар Депардийо.

През 2020 г. по време на церемонията по връчването на наградите „Сезар“ бяха организирани протести от активисти за правата на жените. Причината беше, че режисьорът Роман Полански получи задочно наградата за най-добър режисьор.

Полански се издирва в САЩ , след като е обвинен в изнасилване на 13-годишно момиче през 1977 г.

Актуално

Избрано за вас