Френски актьори протестират срещу ниското заплащане от Netflix и Amazon

Снимка: primevideo.com

Френски актьори протестират срещу ниското заплащане от Netflix и Amazon

Снимка: primevideo.com
Сподели

Часове преди началото на Фестивала в Кан – всички погледи са насочени към Франция и най-добрите филми в света. Близо 7000 френски актьори и актриси обаче посрещат събитието с протест, за да изразят недоволството си от начина, по който стрийминг платформи като Netflix и Amazon ги третират.

В подписката се срещат имена като Сандрин Бонер („Изток-Запад“), Жюли Гайе и Суан Арло („Anatomy of a Fall“), Грегори Монтел („Dix pour cent“) и Беноа Мажимел („La Pianiste“). Сред тях има не само актьори, но и музиканти, които също са несъгласни с условията на големите компании.

Искането им е едно: да се прилага европейският закон, който гарантира

„подходящо и пропорционално възнаграждение“

според успеха на съответния филм в стрийминг услугите.

Протестът на артистите е срещу модела на заплащане, който ги лишава от достъп до печалбите, генерирани от популярността на продукциите им.

Сериали като „Dix Pour Cent“, „Osmosis“ или „Lupin“ се превърнаха в световни хитове благодарение на разпространението им онлайн. Актьорите в тях не получават пропорционален дял от приходите на платформите.

„Актьорите получават слабо и индивидуално предложение за възнаграждение, което се определя от самото начало. И ако по щастливо стечение на обстоятелствата целият свят гледа този сериал, 

нито едно допълнително евро няма да бъде платено

на онези, които въплъщават този успех на екран“, се казва в позицията на протестиращите.

Директивата на Европарламента е въведена във френското законодателство още преди три години. Големите световни платформи като Netflix и Amazon не го прилагат.

„Платформите действат в пълно нарушение на закона. Имаме чувството, че изобщо не им пука“, казва Ан Бувие, актриса и председател на сдружението Adami за колективна защита на правата на интелектуална собственост на сценичните изпълнители във Франция.

В същото време френското подразделение на Netflix е обявило приходи около 1,3 млрд. евро за 2022 г.

Звездата в един от най-популярните нови френски сериали – „Sambre“,  Аликс Поасон също е сред участниците в протестната подписка.

„Sambre“ e „счупил всички рекорди по гледаемост“, твърдят от сдружението Adami. Актьорите в него обаче са получили „малка част от парите, които сериалът носи“.

Това е вторият колективен протест на актьори в Европа срещу несправедливото, според тях, разпределение на печалбите от стрийминг гигантите.

Наскоро група от над 3000 италиански артисти подеха сходна кампания. Вдъхновението за недоволството е

стачката в Холивуд, заради която цялата индустрия спря

да работи за няколко месеца през 2023 г., пише „Булевард България“.

„И ние искаме да постигнем резултат или поне да се опитаме да съберем всички на една маса и да обсъдим прилагането на този закон. Искаме и да изпратим директно послание до министъра на културата Рашида Дати и до правителството. Надяваме се да отговорят. Не е толкова лесно да мобилизираш една цяла гилдия във Франция. Можете да видите, че са се подписали и някои от големите имена на киното. И това не се случва често“, казва Ан Бувие.

Актуално

Избрано за вас