Грета Гъруиг става председател на журито на фестивала в Кан

Снимка: ELLEN FEDORS FOR ROLLING STONE

Грета Гъруиг става председател на журито на фестивала в Кан

Снимка: ELLEN FEDORS FOR ROLLING STONE
Сподели

Режисьорът на „Барби“ Грета Гъруиг ще председателства журито на 77-ото издание на кинофестивала в Кан, съобщи АФП. Самата тя също актриса и сценарист. Гъруиг ще „наследи“ поста от  шведа Рубен Йостлунд. Кинофорумът ще се проведе от 14 до 25 май следващата година.

През тази година Златната палма отиде при „Анатомия на едно падане“. 

Грета Гъруиг ще бъде

първата американка начело на журито,

подчертава ръководството на фестивала. Тя е и първият режисьор начело на журито и първата жена след председателстването на актрисата Кейт Бланшет през 2018 г. Мъжете продължават да са свръхпредставени в журито. Изключения са били известни лица като Джейн Кемпиън, Изабел Юпер и др.

„Изключително много обичам киното. Харесва ми да правя филми, харесва ми и да ги гледам, харесва ми да говоря с часове за тях. Бидейки такъв кинофил, за мен Кан винаги е бил връх по отношение на това, което езикът на киното може да представи“, се казва в изявление на Гъруиг по повод обявяването ѝ за председател на журито.

Филмът „Барби“ с Марго Роби и Райън Гослинг се включи в

надпреварата за наградите „Златен глобус“

с номинации в 9 категории. Продукцията, която излезе на голям екран през лятото, има над 1,44 млрд. щатски долара приходи по целия сят. Гъруиг е режисьор и съсценарист на филма.

Тя е позната и като фигура в независимото кино, припомня БТА.

Сред режисираните от нея филми са „Лейди Бърд“ (2017 г.) и „Малки жени“ (2020 г.). Гъруиг работи и върху адаптирането на „Хрониките на Нарния“ за Netflix. Като актриса се е снимала в повече от 20 филма.

Изборът на Гъруиг за председател на журито в Кан е част от дръзкото обновление в световното кино, казаха президентът на фестивала Ирис Кноблох и генералният директор Тиери Фремо. 

Актуално

Избрано за вас