Музикалният гений Ханс Цимер и неизвестните факти за творчеството му

Снимка: Lee Kirby

Музикалният гений Ханс Цимер и неизвестните факти за творчеството му

Снимка: Lee Kirby
Сподели

Ханс Цимер, роден на 12 август 1957 г., е германски композитор на филмова музика и музикален продуцент, чиeто творчество има способността да те пренася в други епохи, дори друго измерение. С над 150 филма той е вдъхнал живот на много холивудски шедьоври, сред които са поредицата Карибски пирати“, „Гладиатор“, „Цар Лъв“ и „Шерлок Холмс“. Неговите мелодии съживяват кино пейзажите и създават дълбоки емоции, които трудно се забравят.

Роден във Франкфурт на Майн, той прекарва съзнателните си години в Лондон, където започва кариерата си с клавишни инструменти и синтезатори. След това се премества в САЩ, където поема ръководството на отдела за филмова музика в студията DreamWorks и основава компанията Remote Control Productions, съчетавайки електронни звуци с традиционни оркестрови аранжименти.

Снимка: Mario Beauregard Beaustock/Alamy Stock Photo

Повратният момент в кариерата му настъпва с филма „Rain Man“ от 1988 г. Докато холивудският режисьор Бари Левинсън търси композитор за филма, съпругата му чува саундтрака на драмата „A World Apart“, за която Цимер е създал музиката. Впечатлена от таланта му, Левинсън го избира да създаде музиката на неговата драма.

Снимка: BBC

За „The Power of One“ от 1992 г., Цимер пътува до Африка, за да включи в музиката си африкански хорове и барабани. Тази иновация привлича вниманието на анимационното студио Disney, което му възлага да композира музиката за „Цар Лъв“.

Послучай рождения ден на един от най-изобретателните музикални гении на Холивуд сме подготвили още вълнуващи истории и интересни факти за неговото творчество.
Самоук гений
Снимка: Electronics & Music Maker Magazine.

Той е напълно самоук музикант. Цимер казва, че всичко, което пише, идва от личното му вдъхновение. Научил е всичко, което знае, чрез сътрудничество и експериментиране.

Въпреки че като дете получава известно обучение по пиано, естественият му интерес и желание да експериментира го подтикват да отхвърли формалното образование. Днес, в майсторския си клас Ханс споделя как създава звуци от нулата, композира и продуцира музиката си.

Въпреки че е самоук, през последните три десетилетия той е

номиниран за над 10 награди „Оскар“

и печели престижната награда за най-добра оригинална музика за работата си по филма „Цар Лъв“.

„Гладиатор“ и пътят към известността
Снимка: Copyright United International Pictures (UIP)

Ханс Цимер и Лиса Джерард, композира песента „Gladiators“ през 2000 г. Тази музикална симфония с всяка следваща нота те кара да настръхнеш и те пренася в земите на Римската империя. По това време Цимер преминава от композиране на нестандартни драматични филми към преразглеждане на звученето на екшъна.

„Gladiator“ се превръща в един от най-продаваните албуми с филмова музика за всички времена. Така Ханс Цимер придобива още по-голяма популярност и слава по целия свят.
Мултиинструменталист
Снимка: THE CANADIAN PRESS/HO-Frank Embacher

Мултиинструменталистът е музикант, който владее два или повече музикални инструмента на професионално ниво. Ханс Цимер е класически пример за такъв артист, тъй като овладява множество инструменти. Докато композира у дома, Цимер споделя, че често държи китарата в ръка, а с другата натиска клавишите на пиано или синтезатор.

„Генезис“ зад камера
Снимки: Getty Images
Ханс Цимер е автор на музиката за филма „Генезис“, считан за един от най-добрите филми на 2010 г., спечелил четири награди ,,Оскар“. В търсене на китарно звучене в духа на Енио Мориконе, композиторът се обръща към легендарния китарист Джони Мар, известен най-вече с участието си в групи като „The Smiths“ и „Modest Mouse“. Определено и двамата си заслужават признанията както за музиката, така и за песента „Time“, която е основната тема на филма. Малко известен факт е, че една от най-известните музикални реплики и песента „Mind Heist“, която озвучава третия трейлър на филма, не е дело на Цимер, а на Зак Хемси.
„Интерстелар“ и една малка тайна
Снимка: Getty Images

Трилогията за Батман, „Началото“, „ДюнкеркКристофър Нолан и Ханс Цимер работят заедно дълги години. Този път обаче Нолан подхожда към темата по нов и нетрадиционен начин. Толкова много иска да запази в тайна сюжета на своя блокбастър, че моли Ханс Цимер да композира музиката, без да разкрива нищо за историята. Композиторът разказва пред GQ: „Няколко месеца преди излизането на филма Крис ми каза: „Ханс, ще ти дам една страница, а ти ще композираш музиката, която ти хрумне от нея“. Текстът, който ми даде, дори не беше съсредоточен върху филма. Той се въртеше повече около моята история, отколкото около сюжета на неговия филм. Той знае как работя, така работим заедно“. През 2015 г. Ханс Цимер получи номинации на наградите „Златен глобус“, „Оскар“ и БАФТА за своя епичен саундтрак към филма „Интерстелар“.

Думите в саундтрака на „Дюн“
Снимка: Alexandra Films

Голяма част от вселената на Дюн се върти около езика на фремените, народа от планетата Аракис, където се добива ценната подправка. За разработването му режисьорът Вилньов работи с известния лингвист Дейвид Джей Питърсън, създал и езиците за „Игра на тронове“. Ханс Цимер също ползва лингвист за вокалните песнопения в саундтрака.

Вдъхновението за саундтрака на „Карибски пирати“
Снимка: Disney
Вдъхновението за саундтрака на „Карибски пирати“ идва от желанието на Ханс Цимер да улови духа на приключението. Той пресъздава атмосферата на откритото море и пиратския живот, слушайки традиционни ирландски морски песни. Музиката е енергична, ритмична и включва повтарящи се мотиви, които напомнят движението на океана. Цимер съчетава тези влияния с епични аранжименти, за да засили усещането за мащаб и вълнение, характерно за филма.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас