„Отвътре навън 2“ изпревари „Дюн 2“ като най-печеливш филм за годината

Снимка: Disney/Pixar

„Отвътре навън 2“ изпревари „Дюн 2“ като най-печеливш филм за годината

Снимка: Disney/Pixar
Сподели

Само две седмици след премиерата си „Отвътре навън 2“ се извисява над останалите като най-касовия филм за годината засега.

Продължението на Дисни и Пиксар е генерирало 355 млн. долара в Северна Америка и

724 млн. долара в световен мащаб до момента.

Така изпреварва предишния рекордьор „Дюн: Част втора“ (282 млн. долара на вътрешния пазар и 711 млн. долара в световен мащаб). С тези темпове скоро той ще бъде първият филм от 2024 г., който ще надхвърли 1 млрд. долара в световен мащаб.

До момента филмът е спечелил 369,2 млн. долара в чужбина. Това го нарежда на трето място в класацията за най-големи международни премиери за годината след „Годзила х Конг“ (371 млн. долара) и „Дюн, част 2“ (429 млн. долара).

Снимка: Disney/Pixar

Сред най-печелившите пазари са Мексико (63,9 млн. долара), Обединеното кралство (29,2 млн. долара), Корея (29 млн. долара). Както и Германия (17,9 млн. долара) и Бразилия (17,3 млн. долара). Откриването на последния голям пазар, Япония, е на 1 август.

След слабото начало на лятото киносалоните се надяват, че предстоящите премиери като „Нито звук: Ден първи“ (28 юни), „Аз, проклетникът 4“ (3 юли), „Туистърс“ (19 юли) и „Дедпул и Върколака“ (26 юли) могат да продължат да поддържат темпото.

Производството на „Отвътре навън 2“ е струвало 200 милиона долара.

Лентата изтръгва и Pixar от кризата в боксофиса. Критиците и зрителите са очаровани от продължението, така че положителните отзиви от уста на уста са в полза на продажбите на билети. Вторият „Отвътре навън“ е популярен в Imax, където до момента е събрал 32,2 млн. долара в световен мащаб. Това вече е

четвъртото най-печелившо анимационно заглавие в историята на Imax.

„Отвътре навън 2“ се сблъска с малка конкуренция от страна на филма „Аз, проклетникът 4“ на Universal и Illumination, който започна своето разпространение в чужбина този уикенд.

Снимка: Disney/Pixar

Той събра 9,4 млн. долара от четири по-малки пазара, включително Австралия (4,6 млн. долара) и Аржентина (3,4 млн. долара). Според студиото тези продажби на билети са с по-високи темпове от тези на „Миньоните 2“ и първите три филма „Аз, проклетникът“, които бяха касови победители. Очаква се четвъртата част от комедийния франчайз също да спечели публиката.

Актуално

Избрано за вас